Унгарският премиер Виктор Орбан мобилизира подкрепата за своята запазена марка

...
Унгарският премиер Виктор Орбан мобилизира подкрепата за своята запазена марка
Коментари Харесай

Орбан в реч за националния празник: Западът се откъсна от корените си, стана източник на разруха

Унгарският министър председател Виктор Орбан активизира поддръжката за своята запазена марка десен популизъм по време на днешната си тирада по случай националния празник на страната, призовавайки събралите се последователи да му оказват помощ да „ окупира Брюксел “ на изборите за Европейски парламент това лято, оповестяват Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Речта на Орбан по случай националния празник на страната – въстанието на унгарците от 1848 година против властта на Хабсбургите, беше ориентирана против Европейския съюз. Подобно на другите си изявления през последните години унгарският министър председател го съпостави с империите, окупирали Унгария през вековете.

Застанал на стъпалата на Националния музей в центъра на Будапеща, Орбан показа внезапния контрастност сред личната си страна и „ Западния свят “, който упрекна, че се е откъснал от корените си и е станал източник на съсипия. " Там считат, че домът е просто място. Ние, унгарците знаем, че това не е правилно ", добави той, представен от онлайн изданието " Маджар Хирлап ".

„ Започват войни, унищожават светове, преначертават национални граници и оголват всичко като скакалци. Ние, унгарците живеем по друг метод и желаеме да живеем по друг метод “, съобщи той пред събралото се голям брой, огромна част от което беше докарано с рейсове до столицата.

АП напомня, че Орбан приказва по-малко от три месеца преди изборите в Европейски Съюз, на които се чака на целия континент да има растеж на крайнодесните партии, които споделят доста от основните позиции на Орбан.

Съпротивата против имиграцията и правата на половите малцинства, както и ударението върху националната горделивост и суверенитета бяха мощно застъпени в изявлението му във връзка националния празник, което постоянно придобиваше тона на предизборна тирада.

„ Брюксел не е първата империя, хвърлила взор на Унгария. Народите в Европа през днешния ден се опасяват, че Брюксел ще им отнеме свободите […] Ако желаеме да запазим свободата и суверенитета на Унгария, нямаме избор: би трябвало да окупираме Брюксел “, съобщи Орбан. " Ние сме като Давид, който Голиат е по-добре да заобикаля. На 15 март обърнахме сами целия свят наобратно, през 1956 година разтърсихме международния комунизъм, а през 1989 година изкъртихме първата тухла от Берлинската стена ", добави той, представен от " Мадяр Хирлап ".

Според АП в Унгария има засилено политическо напрежение след оставката от предишния месец на президента на страната Каталин Новак и на правосъдния министър Юдит Варга след скандал, обвързван с прошка. Това подложи на мощен напън държавното управление на Орбан, който е на власт от 2010 година

Отношенията на Унгария с сътрудници и съдружници също се обтегнаха през последните месеци. Така през вчерашния ден в тирада по случай 25-та годишнина от присъединението на Унгария в НАТО, посланикът на Съединени американски щати в Будапеща Дейвид Пресман акцентира, че държавното управление на Орбан „ наподобява има дребен интерес в градивния разговор “ за разрешаване на разликите. Същевременно съгласно дипломата управляващите в Будапеща „ се отнасят към Съединени американски щати като към съперник, правейки политически избори, които от ден на ден ги изолират “.

Докато Орбан се надява на триумф това лято за консервативните сили в Европа, той също по този начин откри близки връзки и с американската десница, в това число с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Миналата седмица унгарският водач посети Съединени американски щати, където се срещна с Тръмп в неговото имение във Флорида и намерено му пожела победа на президентските избори през ноември.

В днешната си тирада Орбан съобщи, че поддръжката за Тръмп демонстрира, че американските гласоподаватели „ се бунтуват “ и предсказа политически промени, които ще са в интерес на консервативните сили в Европа и Съединени американски щати през 2024 година

„ Тази година ще е година на поврат. В началото ѝ бяхме към момента сами, а до края ѝ ще сме болшинство “, заключи министър-председателят на Унгария.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР