Унгарският парламент не успя да ратифицира молбата на Швеция за

...
Унгарският парламент не успя да ратифицира молбата на Швеция за
Коментари Харесай

Депутатите на Орбан бойкотираха вота за Швеция в НАТО

Унгарският парламент не съумя да ратифицира молбата на Швеция за участие в НАТО заради липса на кворум, съобщи " Фокус ".

Извънредното съвещание бе прекъснато още на стадий одобрение на дневния ред, защото депутатите от ръководещите партии, които имат 133 места от 199, не участваха.

В залата са участвали единствено 51 депутати.



Фактът, че ръководещата " Фидес " няма да взе участие във вота, стана прочут предишния петък, 2 февруари. Те обявиха, че ще изчакат персонална среща сред министър председателите на Унгария и Швеция. Ръководителят на фракцията на " Фидес " Мате Кочиш разгласи, че ратификацията може да стане в самото начало на пролетната сесия, която стартира в края на февруари.

След позитивния вот на Турция Унгария остава единствената страна, която не е утвърдила приемането на Швеция в НАТО. 

Премиерът Виктор Орбан покани шведския си колега Улф Кристерсон в Будапеща, с цел да обсъдят обстановката.



Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази вяра, че това посещаване ще спомогне за построяването на доверие сред унгарския парламент и шведските управляващи. Според него би било редно Кристерсон да дойде преди ратификацията, даже единствено тъй като е посетил и Турция.

Орбан съобщи по-рано че, " държавното управление поддържа влизането на Финландия и Швеция в НАТО, само че депутатите нямат предпочитание да го ратифицират, защото управляващите на тези страни популяризират безсрамни неистини за Унгария ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР