Унгарският министър-председател Виктор Орбан рядко е бил по-изолиран на европейската

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан рядко е бил по-изолиран на европейската
Коментари Харесай

Орбан надига глава заради забраната за търговия с петрол в ЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан рядко е бил по-изолиран на европейската сцена - само че той се възползва от проектите за възбрана на съветския нефт, с цел да покаже, че остава мощен състезател в Европейски Съюз, написа Политико .

От началото на войната в Украйна откровеният десен популист заема по-мека позиция във връзка с Русия спрямо други западни водачи, като поддържа глобите против Москва, само че отхвърля да изпрати оръжия на Киев и разрешава на държавни и другарски настроени към държавното управление медии да разпространяват съветския роман за войната.

Тази позиция освен отдалечи Орбан от други западни столици. Това го сложи в несъгласие и с единствения му благонадежден дълготраен съдружник в Европейски Съюз - дясното националистическо държавно управление на Полша, и провокира гнева на украинския президент Владимир Зеленский.

 

 

Това изостря и напрегнатите му връзки с институциите на Европейски Съюз, които от дълго време упрекват Орбан, че подкопава демократичните стандарти в Унгария. Миналия месец тези връзки се утежниха още повече, когато Брюксел стартира процедура, която може да докара до орязване на сериозно значими средства за Будапеща поради сходни дефицити в региона на върховенството на закона.

 

Но проектите за възбрана на петрола дадоха на Орбан, един от най-дългогодишните национални водачи в Европейски Съюз и един от най-волевите оператори, опцията още веднъж да се наложи в Европа - и да завоюва отстъпки.

 

В дните, в които ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи Европейски Съюз да приключи вноса на съветски нефт, Орбан е в центъра на политическото внимание, като задържа окончателното съглашение, настоявайки за в допълнение време за страната му преди влизането в действие на възбраната.

 

 

Благодарение на разпоредбите на Европейски Съюз, които изискват единогласие при вземането на такива значими решения, Орбан на процедура е предиздвикал блока да танцува по негова музика. В понеделник Фон дер Лайен отлетя за Унгария, с цел да разиска с него възбраната за търговия с нефт. На идващия ден представители на Европейски Съюз обявиха, че разискват пакет от финансови обезщетения за страната.

Макар че Унгария не е единствената страна, която желае промени в последния пакет от наказания на Европейски Съюз, тя е най-гласовитата, като Орбан дефинира възбраната на петрола като " нуклеарна бомба " за стопанската система на страната си.

Европейски Съюз към този момент се съгласи да даде на Унгария две спомагателни години, само че Орбан твърди, че с цел да реализира прехода, Унгария се нуждае от 5 години - и от доста финансиране от Европейски Съюз.

 

" Виктор е състезател, в този момент той има мощна карта ", споделя един някогашен маджарски чиновник, описвайки метода на Орбан към политиката.

 

Вътрешна победа, интернационалните насрещни ветрове

 

Орбан е подсилен от огромната си победа вкъщи предишния месец, като завоюва четвърти следващ мандат с болшинство от две трети в Народното събрание, макар че съгласно интернационалните наблюдаващи акцията не е протекла при равни условия.

 

Но в последно време той не се оправя единствено със себе си.

Само няколко дни след успеха на Орбан един от неговите близки съдружници, словенският министър-председател Янез Янша, загуби парламентарните избори, а френският крайнодесен водач Марин льо Пен, която той намерено поддържаше, загуби кандидатурата си за президентския пост в същия ден.

 

И всичко това се случва в миг, когато съветската инвазия в Украйна повдига неуместни въпроси за Будапеща по отношение на дългогодишната ѝ политика на поддържане на другарски връзки с съветския президент Владимир Путин.

 

 

Унгарският водач се намира в " по-сложна дипломатическа конюнктура от всеки път ", споделя Петер Креко, шеф на основания в Будапеща мозъчен концерн Political Capital Institute.

 

 

В Брюксел Орбан не може да разчита безусловно на поддръжката на обичайните районни съдружници от Вишеградската група на централноевропейските страни, където Чехия, Словакия и Полша са заели доста по-твърда позиция във връзка с Русия, в сравнение с Унгария.

 

 

 

" Виждате, че в границите на Вишеградската четворка има голям раздор във връзка с Русия ", споделя един посланик от Европейски Съюз.

 

 

Войната нанася изключително тежък удар върху тогавашните мощни връзки сред Унгария и Полша. Високопоставен чиновник от ръководещата партия " Фидес " на Орбан призна, че връзките са се " влошили доста ".

 

 

 

 

Хардбол с Брюксел

 

 Все отново Орбан е набелязал областите, в които към момента може да оказва въздействие: значими решения на Европейски Съюз.

В изявление за държавното издание Kossuth Rádió в петък той подсети, че Брюксел би трябвало да се вслуша в Будапеща, в случай че желае да прокара най-спорния си пакет от наказания досега.

 

" В тази обстановка мнението на Унгария има същата тежест като това на по-големите страни ", сподели Орбан. " Трябва ни единомислещо решение. "

 

Унгария е мощно подвластна от съветския нефт, само че съгласно публични лица има опция за компромис. Брюксел към този момент предложи на страната удължение на периода. Според трима чиновници на Европейски Съюз в границите на новата енергийна тактика на блока, която би трябвало да бъде показана идната седмица, към Будапеща може да бъде ориентиран финансов пакет, който да помогне за преустановяване на зависимостта на страната от съветските изкопаеми горива.

 

 

Орбан също по този начин употребява момента, с цел да накара водачите на Европейски Съюз да се ангажират директно с него - въздействие, което той акцентира на национално равнище.

 

След като фон дер Лайен направи пътуването си в понеделник, екипът на Орбан се погрижи обществеността да научи за него посредством страницата му във Фейсбук.

 

" Урсула фон дер Лайен в Будапеща ", гласеше обявата със фотография на усмихнатия министър-председател, който посреща ръководителя на Комисията.

 

На идващия ден Орбан се свърза по телефона и с френския президент Еманюел Макрон - един от водачите на Европейски Съюз с най-голямо въздействие.

 

 

Признаци на омекване?

 

Макар че Орбан заема твърда позиция във връзка с възбраната на петрола, в последно време има някои сигнали, че той може да се стреми към най-малко алегорично топене на проблематичните си връзки с Брюксел за да отблокира някои средства от Европейски Съюз.

 

Тези знаци включват уволнението на чиновник на кабинета на унгарския министър-председател, който е обвинен във взимане на рушвет. Европейската комисия ясно уточни, че опасенията за корупция са били главен фактор за решението ѝ да стартира процедурата, която може да докара до понижаване на финансирането.

 

 

Екипът на Орбан " търси излаз ", сподели високопоставеният политик от Фидес, като добави, че може да се чака смяна в този момент, когато изборите в Унгария са завършили и " те се нуждаят от пари ".

 

Унгарското държавно управление не отговори на молбата за коментар.

 

Въпреки това няма признаци, че Орбан ще направи някакви фундаментални промени, с цел да отговори на опасенията, свързани с демократичните правила, правата на ЛГБТ+ и други съществени въпроси.

Това може да сложи Европейската комисия - изключително екипа на фон дер Лайен на 13-ия етаж на постройката " Берлаймон " - пред алтернатива: да продължи с възможното понижаване на средствата от Европейски Съюз или да отстъпи с вярата да избегне конфликти с Орбан на други фронтове, изключително бъдещи кръгове от наказания против Москва.

 

Въпросът в този момент, споделя някогашният маджарски чиновник, е " какъв брой сложен е 13-ият етаж ".

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР