Унгарският министър-председател Виктор Орбан отхвърли днес призива на украинския президент

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан отхвърли днес призива на украинския президент
Коментари Харесай

Орбан отхвърли призива на Зеленски за оръжия и по-строги санкции срещу Русия


Унгарският министър-председател Виктор Орбан отхвърли през днешния ден апела на украинския президент Владимир Зеленски от срещата на върха на Европейски Съюз за оръжия и по-строги наказания против Русия, защото това би било " срещу ползите на Унгария ".

Премиерът " отхвърли настояванията на Зеленски на Европейския съвет, тъй като те са в прорез с националните ползи на Унгария ", съобщи представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач.

" Унгария желае да остане отвън тази война, по тази причина няма да допусне прехвърлянето на оръжия и въоръжения в Украйна ", сподели Ковач в изказване, представено от Агенция Франс Прес.

Откакто съветското навлизане в Украйна стартира предишния месец, Унгария, членка на Европейски Съюз и НАТО, въпреки и да пусна над половин милион украински бежанци, отхвърли да изпрати военна помощ на Киев или да я пусне да премине през нейната територия.

Значителното етническо унгарско малцинство в най-западния украински район на Закарпатието ще бъде застрашено, в случай че Унгария изпрати оръжие на Киев, твърди Орбан.

Зависимостта на Унгария от съветския газ и нефт значи, че тя не може да поддържа възбрана за импорт съгласно Орбан, който през последните години поддържа близки връзки с съветския президент Владимир Путин.

" Това би означавало унгарските фамилии да платят цената на войната ", съобщи по-рано Орбан.

" Слушай, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол? ", сподели Зеленски по време на послание към водачите на Европейски Съюз във видеопослание в четвъртък, визирайки обсадения югоизточен пристанищен град на Украйна. " Веднъж вечно би трябвало да решите с кого сте ", сподели той.

Призовавайки Орбан да утвърди разширението на глобите, да пропусне оръжията за Украйна и да прекъсне бизнес връзките с Русия, Зеленски съобщи, че " няма време за съмнение ".

По-рано през седмицата украинският вицепремиер Ирина Верешчук упрекна Унгария, че желае да анексира Закарпатието.

Описвайки позицията на Будапеща във връзка с войната като близка до " искрено проруската ", тя попита: " Дали тъй като желаят съветски газ с отстъпка, или може би тъй като... безшумно мечтаят за нашата Закарпатска област? "

Забележките са " безсмислени обвинявания и голословни клюки ", се споделя в изказване на унгарското посолство в Киев.

На власт от 2010 година насам, когато завоюва безапелационна победа, Орбан в този момент се приготвя и за значими избори вкъщи на 3 април, където е изправен пред мощна конкуренция с коалиция от шест партии.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР