Унгарският министър-председател Виктор Орбан не е получил нищо в замяна

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан не е получил нищо в замяна
Коментари Харесай

Унгария не получи нищо: Как ЕС убеди Орбан да приеме помощта за Украйна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан не е получил нищо в подмяна на гласуването си за 50 милиарда евро (98.94 млдр. лева) помощ от Европейския съюз в поддръжка на военните старания на Украйна против съветската инвазия. Това пишат Politico и The Guardian, като се базират на политически източници в Брюксел, предава организация " Фокус ".

" Орбан просто се е поддал на натиска на 26 други европейски водачи ", допълват източниците. Единствените направени отстъпки са незначителни и разрешават на Орбан да показа провалянето си вкъщи като победа. Финансовата помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро е призната единомислещо, заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в края на съвещанието, траяло единствено 10 минути.

" Всички 27 водачи реализираха единодушие за спомагателен пакет от 50 милиарда евро за поддръжка на Украйна в границите на бюджета на Европейски Съюз ".

Това значи, че всички европейски водачи са дали своят вот " за ", в това число унгарският министър-председател Виктор Орбан, и че не се е наложило той да бъде помолен да напусне залата и да се гласоподава в негово неявяване, както се случи по време на гласуването за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Украйна и Република Молдова.

Политически източници, представени от The Guardian, настояват, че Виктор Орбан не е получил нищо в подмяна на своя глас.

" Той не получи нищо ", твърди делегатът на една от страните, участващи в договарянията, в четвъртък сутринта, съгласно The Guardian. " Той просто не видя никакви благоприятни условия ", е декларирал различен източник.

Отстъпки за Орбан

" Виктор Орбан просто отстъпи пред единството и натиска на останалите 26 водачи на Европейски Съюз ", написа Politico.

Запитан дали някой от водачите на Европейски Съюз е заплашвал Орбан с последици, имайки поради диалозите за лишаване на правото му на глас или за налагане на наказания на унгарската стопанска система, източникът е дал отговор на Guardian: " Не мисля, че трябваше да се насочат огромни закани, само че последните няколко седмици демонстрираха огромно единение измежду 26-те. Така че не мисля, че най-голямата опасност, отправена през уикенда (саботиране на унгарската икономика), имаше смисъл. Но тя явно беше доста независима ".

Отстъпката, направена от европейските водачи, е, че в тази ситуация с помощта за Украйна в размер на 50 милиарда евро ще има годишен отчет от Европейската комисия за осъществяването на пакета за помощ и ще се организира спор на ниво водачи по отношение на осъществяването на пакета.

Ако реши, че е належащо, след две години Европейският съвет ще изиска от Европейската комисия да предложи преразглеждане на новия бюджет, съгласно последната версия на плана за изводи на Европейския съвет, забелязана от Politico.

Лидерите на Европейски Съюз прибавиха ред, позоваващ се на по-ранни изводи от декември 2020 година, с цел да подсигуряват, че методът, по който върховенството на закона в Унгария се прави оценка от Европейската комисия, се прави по обективен и справедлив метод.

Това е музика за ушите на Орбан, защото текстът от 2020 година има последствия за 6,3 милиарда евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз, които бяха замразени за Унгария заради дефекти при върховенството на закона.


През 2020 година водачите се споразумяха да основат нов механизъм, който да разреши на блока да спре финансирането от Европейски Съюз за дадена страна членка, в случай че нарушаването на правилата на правовата страна съществено визира или има заплаха съществено да засегне положителното финансово ръководство на бюджета на Европейски Съюз или отбраната на финансовите ползи на блока.

В следствие механизмът бе задействан, с цел да бъде спряно част от финансирането от Европейски Съюз за Унгария. Тогава от Европейска комисия обявиха, че " използването на механизма за слагане на условия според регламента ще бъде обективно, заслужено, независимо и учредено на обстоятелства, като се подсигурява надлежна процедура, недискриминация и равно отнасяне на страните членки ".

" Той не беше сърдит, той към този момент знаеше "

Улесненията се считат за незначителни в Брюксел, защото водачите заобиколиха сюжет, при който Орбан щеше да има опция да упражнява годишно несъгласие върху финансовата помощ за Украйна. Но по този метод Орбан може да претендира за победа вкъщи, като каже, че Унгария е получила преразглеждане, допълват от Politico.

Днешното историческо съглашение идва след поредност от срещи на европейски водачи в по-малки групи с Виктор Орбан. Шарл Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, дружно с водачите на Франция, Германия и Италия организира среща при закрити врата с унгарския министър-председател.

След това срещата беше разширена и за други водачи, измежду които министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Полша Доналд Туск и министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо. Няколко политически източника са декларирали пред The Guardian, че са останали с усещането, че Виктор Орбан е знаел, че играта е завършила още тази заран. " Той не беше сърдит или нещо сходно, само че към този момент знаеше ", твърди един от политическите източници.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР