Унгарският министър-председател Виктор Орбан изрази надежда, че новоодобреният пакет от

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан изрази надежда, че новоодобреният пакет от
Коментари Харесай

Западът напълно греши за Украйна: Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан изрази вяра, че новоодобреният пакет от помощи на Европейски Съюз за Украйна в размер на 50 милиарда евро (54 милиарда долара) ще бъде употребен в поддръжка на цивилното население, като се предотврати сривът на банкрутиралата страна, а не за финансиране на повече оръжия и кръвопролития.

Орбан неведнъж е призовавал за преустановяване на огъня в Украйна и за мирни договаряния сред Москва и Киев. Той твърди, че Украйна не може да се надява да победи Русия на бойното поле. Позицията му, както и опълчването на Будапеща на глобите против Русия и блокирането на военната помощ на Европейски Съюз за Украйна, докара до оклеветяване на Унгария в Киев и опасност от контрасанкции от страна на Брюксел.

" Западът към момента счита, че времето е на наша страна. Въпреки това считам, че е правилно тъкмо противоположното. Мисля, че времето е на страната на руснаците и колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече хора ще умират, а салдото на силите няма да се промени в интерес на Украйна ", съобщи Орбан пред радио " Кошут ".

По оценки на Русия от началото на спора през февруари 2022 година Киев е изгубил повече от 400 000 военнослужещи - убити, ранени или изчезнали. През последните седмици главнокомандващият на Украйна, военачалник Валерий Залужний, предизвести, че въоръжените сили са сериозно незадоволително окомплектовани, а в неделя даже президентът Владимир Зеленски призна, че бойните дейности на терен са достигнали " патова обстановка ".

Унгарският водач продължи да упорства, че " мирът ще настъпи, когато има смяна в Брюксел " и че след съвсем две години несполучливи старания за военно проваляне на Русия " всичко в Брюксел би трябвало да се върти към постигането на преустановяване на огъня допустимо най-скоро ".

Европейски Съюз утвърди новия пакет от помощи в четвъртък, откакто притисна Орбан да отдръпна ветото си. Унгарският водач дефинира решението като победа за Будапеща, заявявайки, че в противоположен случай Брюксел " щеше да отнеме средствата, предопределени за Унгария, и да ги изпрати и на Украйна ".  

" Ние не изпращаме оръжия, получаваме парите си от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна ", съобщи Орбан в петък, повтаряйки позицията си, че единственият метод да се постави завършек на украинската рецесия е посредством договаряния.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР