Унгарският министър на външните работи и на външната търговия Петер

...
Унгарският министър на външните работи и на външната търговия Петер
Коментари Харесай

Сиярто: Унгария ще продължи да получава руски газ през България


Унгарският министър на външните работи и на външната търговия Петер Сиярто заяви, че е получил уверението от своите български сътрудници, че страната му ще продължава да получава съветска газ.

„ Аз персонално разговарях с представителите на „ Газпром ", както и с моя български сътрудник. „ Газпром " е заплатил на България директната такса за газ. Няма никакви разногласия сред „ Газпром " и България по отношение на превозването на газ. По този метод снабдяването на Унгария с газ продължава да бъде несъмнено ", сподели Сиярто, представен от „ Дейли Нюз Хънгъри “.

Дипломатът заяви, че „ всеки ден от Турция, през България и Сърбия в Унгария влизат безпроблемно 10 млн. куб. м. природен газ, по този начин както е контрактувано с съветския снабдител “. Сиярто разясни, че Унгария получава всеки ден съветска газ и от Австрия (14 млн. куб. м.) и от Словакия (6–9 млн. куб. м.).

„ Няма проблеми и с доставката на съветска газ през петролопровода „ Приятелство “, през който Унгария от Русия получава всекидневно сред 19 000 и 20 000 тона гориво. Унгарският външен министър заяви, че страната му няма да вкарва никакви други европейски рестриктивни ограничения в региона на енергетиката, които може да застрашат сигурността при доставката на енергийни артикули, както на Унгария, по този начин и някоя друга европейска страна.

Повод за изявлението на Сиярто, по думите му, са „ подправени вести “, съгласно които енергийните доставки за Унгария през България са застрашени поради спор сред София и „ Газпром “.

Според Сиярто опозиционния „ Ляв блок “ желае да сложи Унгария в риск и по тази причина свидетелстват и апелите за доставки на оръжие за Украйна. Унгарският външен министър е безапелационен, че позицията на Будапеща е да няма оръжейни доставки за Киев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР