Унгарските власти смятат да инициират преразглеждане на на споразумението за

...
Унгарските власти смятат да инициират преразглеждане на на споразумението за
Коментари Харесай

Унгария ще поиска преразглеждане на споразумението на ЕС с Украйна заради закона за образованието


Унгарските управляващи считат да предизвикват преразглеждане на на съглашението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна по отношение на признатия закон за образованието , съобщи външният министър Петер Сиярто, представен от в. „ Мадяр немзет”.

В понеделник Сиярто посети Ужгород в украинската Закарпатска област и уточни, че признатият от украинските управляващи закон опонира на съглашението и, че обстановка, в която „ покрай Европейски Съюз през 21 в. се закриват учебни заведения, тъй като в тях се преподава на език на малцинство, е неприемлива”.

Първият маджарски посланик добави, че приемането на този закон е премислена вътрешнополитическа тактика на Киев и, съгласно него, усилването на натиска против Украйна е единственият метод да бъде заставена да промени метода си”, написа „ Мадяр немзет”.

Сиярто счита да повдигне въпроса за преразглеждане на съглашението на срещата на външните министри от общността в Люскембург на 16 октомври, съобщи БГНЕС.

На 25 септември украинският президент Петро Порошенко подписа закон „ За образованието”, който планува от 2018 паралелките с преподаване на предмети на езици на националните малцинства да бъдат единствено в началното учебно заведение, а образованието в междинното учебно заведение и във висшите учебни заведения ще бъде извънредно на украински.
Новият закон беше подложен на критика от Полша, Румъния, Унгария, Гърция, Молдова, България и Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР