Унгарските министри - членове на университетски ръководства, ще подадат оставка

...
Унгарските министри - членове на университетски ръководства, ще подадат оставка
Коментари Харесай

Унгарски министри ще напуснат университетски ръководства, за да се деблокират еврофондове

Унгарските министри - членове на академични управления, ще подадат оставка за да се издейства деблокиране на европейските фондове за обменната стратегия на студенти " " и за научни проучвания, замразени заради опасения от спор на ползи, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Членовете на държавното управление ще изоставен управителните препоръки на 15 февруари ", съобщи конференция в Будапеща Гергей Гуяш, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан.

" Унгария е подготвена да прави рационални взаимни отстъпки и да дава отговор на опасенията на Брюксел във връзка споровете на ползи ", добави той.
През декември Европейски Съюз реши да замрази европейски средства в размер на милиарди евро в очакване на антикорупционни промени в Унгария. Европейската комисия показа апропо, че я " тревожи " присъединяване на висши политически чиновници в управителните препоръки на университети, които могат да бъдат включени в стратегии на общността.
За 2024 година комисията изключи двайсетина такива университета от програмата за продан на студенти " Еразъм " и от изследователската стратегия " Хоризонт Европа ", което бе посрещнато прекомерно прочувствено във висшето обучение.

През 2021 година Виктор Орбан трансферира тези университети в така наречен фондации на публичното доверие, близки до властта, като се стимулира с готовност да ускори съдействието с частния бранш.

Критиците му обаче съзряха в тази промяна нов стадий от осъществяването на задачата, която министър председателят си е сложил - още веднъж да ориентира унгарското общество към патриотичните и религиозните полезности. Те осъдиха дейностите му като посягане върху академичната самостоятелност в страната, в която Орбан е на власт от 2010 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР