Унгария трябва да засили усилията си за прекратяване на покупките

...
Унгария трябва да засили усилията си за прекратяване на покупките
Коментари Харесай

ЕК призова Унгария за спре с покупките на енергийни източници от Русия, даде за пример България и Словакия

Унгария би трябвало да ускори напъните си за преустановяване на покупките на енергийни запаси от Русия, които оставят страната " отворена за злонамерено въздействие от Кремъл “. Това акцентира европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон в границите на проведената от Politico Sustainability Future Week.

" Дори Унгария знае, че като продължава тази активност, дава на Русия правото да манипулира нейния пазар “, акцентира Симсон, допълвайки, че " не е в неин интерес да не престават тази взаимозависимост “.

Руският колос " Газпром " разгласи предишния месец, че ще усили доставките на природен газ за Унгария тази зима след диалози в Пекин сред унгарския министър председател Виктор Орбан и съветския президент Владимир Путин.

" Познавам един политически водач в Европа, който се ръкува с този военнопрестъпник, само че това е ситуацията “, означи Симсон, споменавайки срещата.

Подходът на Унгария внезапно контрастира с напъните на останалата част от Блока, в това число околните й държави-членки като Словакия и България, за последователно прекратяване на вноса на съветска сила до 2027 година Като цяло Европейски Съюз понижи зависимостта си от съветски тръбопроводен газ от над 40% преди началото на войната до 10% към днешна дата.

" Нашето ясно искане към тях е, сходно на други държави-членки, които към момента употребяват съветска технология, да изготвят проект по какъв начин да диверсифицират доставките “, заключи Симсон.

В същото време комисарят по енергетиката дефинира като " тъпо “, че Унгария продължава построяването на АЕЦ " Пакш II “, която ще зависи от поддръжката и нуклеарното гориво от Русия. Будапеща даде обещание да се опълчи на всевъзможни наказания, които биха засегнали атомната сила.

В момента Европейски Съюз работи по своя 12-и пакет от наказания против Русия. Въпреки че пакетът не се чака да включва никакви обилни ограничавания върху закупуването на съветски полутечен природен газ, Симсон съобщи, че " сега, в който с Унгария реализираме единогласие, тогава ще имаме и такава групова позиция “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР