Унгария ще трябва плати висока цена за преизбирането на популиста

...
Унгария ще трябва плати висока цена за преизбирането на популиста
Коментари Харесай

ЕК спира еврофонодовете на Унгария за честито на Орбан

Унгария ще би трябвало заплати висока цена за преизбирането на популиста Виктор Орбан.

Европейската комисия (ЕК) скоро ще задейства нов механизъм за прекъсване на финансирането за Унгария поради нарушение на стандартите за върховенството на закона. Това разгласи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Politico.eu, съобщи Инвестор.

В неделя, 3 април, министър председателят на Унгария Виктор Орбан завоюва четвърти следващ мандат на изборите. Според интернационалните наблюдаващи партията на Орбан „ Фидес “ е засенчила другите участници във вота, които са имали неравностойно състояние.

От повече от десетилетие групи за цивилен свободи в Унгария дават данни по какъв начин унгарският водач последователно овладя демократичните институции, както и че насочва парите на данъкоплатците към лоялисти, другари и членове на фамилията си.

Фон дер Лайен разяснява, че е нейният екип е уведомил Унгария за решението на Европейска комисия, откакто преди този момент чиновници на Комисията са разискали отговор на Будапеща на импровизирано писмо, изпратено през ноември 2021 година, с искане за информация по отношение на върховенството на закона в страната.

Унгария е първата страна от Европейски Съюз, която ще премине през новата процедура, даваща право на изпълнителната власт на блока да приключва заплащанията към страни поради нараснал риск за бюджета на Съюза.

Решението на Комисията да продължи с процедурата може да алармира за повратна точка в готовността на Брюксел да преследва своенравни членове, упрекнати в корупция и оттегляне от демократичните правила. Трябва обаче да се преодолеят някои бюрократични пречки, преди да се разбере дали Унгария в последна сметка ще загуби сериозно значимите европейски средства.

След като Комисията публично стартира процеса, ще започва нескончаем разговор с Будапеща. Тогава Съветът на Европейски Съюз, формиран от представители на всяка страна, в последна сметка ще реши дали да понижи, или спре парите. Решение за понижаване на финансирането изисква квалифицирано болшинство, което значи, че би трябвало да бъде утвърдено от най-малко 55% от страните от Европейски Съюз с минимум 65% от популацията на общността.

В отговор на известието на фон дер Лайен началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш разяснява пред локални медии, че Европейски Съюз всъщност санкционира унгарските гласоподаватели за техния либерален избор.

След идването си на власт през 2010 година държавното управление на Орбан вкара нова конституция и промени изборната система. Партията „ Фидес “ разшири въздействието си в правосъдната система, държавните медии и просветителната система, като сложи лоялни на Орбан фигури отпред на основни институции.

Широко се популяризира и корупцията по високите етажи на властта в Унгария. Членове на фамилията и близки на Виктор Орбан се трансфораха в едни от най-богатите хора в страната, частично с помощта на планове за публични поръчки, финансирани от Европейски Съюз.

В продължение на няколко години другите институции на Европейски Съюз на вятъра се опитваха да употребяват съществуващите ограничения, с цел да накарат Будапеща да следва демократичните правила. Комисията неведнъж съди Унгария, само че Орбан по този начин или другояче си консолидира властта. Европейският парламент задейства и процедурата за неодобрение по член 7 на блока през 2018 година - краен ход, който може да докара до загуба на правото на глас на страната в Съвета на Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР