Унгария прие наказание за лошо управление на средствата, получавани от

...
Унгария прие наказание за лошо управление на средствата, получавани от
Коментари Харесай

Унгария прие голямо наказание заради лошо управление на еврофондове

Унгария одобри наказване за неприятно ръководство на средствата, получавани от Европейски Съюз, което може да я лиши от над 500 милиарда форинта (около милиард и половина евро) финансиране, съобщи " Ройтерс ".

Подробности за санкцията са изложени в документ, квалифициран от екипа на еврокомисаря за европейската политика на съседство и разширение за съвещанието в понеделник на комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент.

Документът е оповестен на уеб страницата на комисията след съвещанието. В него се показва, че Унгария се е съгласила на 10-процентно орязване на финансирането от европейските фондове поради неприятно ръководство на средствата през настоящия бюджетен интервал 2014-2020 година.

Глобата е на стойност над 500 милиарда форинта, което е към 2 % от брутния вътрешен артикул на Унгария, в случай че се изплати за една година.

Десният министър председател на Унгария Виктор Орбан неколкократно влезе в остри разногласия с европейските институции и други страни членки по тематиката за нарушение на върховенството на закона и потреблението на европейските фондове от Будапеща, напомня " Ройтерс ". Той отхвърля държавното управление му да подкопава демократичното разделяне на управляващите и е срещу предложение за обвързване на еврофинансирането със съблюдаване на върховенството на закона.

Според Еврокомисията през 2018 година осем от 30 стратегии за еврофинансиране, които е трябвало да бъдат " поправени " поради проблеми в метода на ръководство, са били маджарски. През същата година, цитирайки одит на публичните поръчки, Комисията дефинира Унгария като страната членка с най-слабите национално ръководство и системи за надзор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР