Унгария е замразила от началото на войната в Украйна до

...
Унгария е замразила от началото на войната в Украйна до
Коментари Харесай

Унгария замрази руски активи на стойност от 870 милиона евро, Италия - 2,3 милиарда, България - 11 милиона

Унгария е замразила от началото на войната в Украйна до края на ноември съветски активи на обща стойност 870 милиона евро, заяви будапещенският „ Непсава “, с позоваване на последния отчет на Европейската комисия. Досега се знаеше, че Будапеща е блокирала съветски активи за едвам 3 хиляди евро.

Към 25 ноември Унгария е замразила съветски активи на стойност 870 милиона евро, или към 350 милиарда маджарски форинти. Това е забележителна сума, даже в европейски мащаб, изключително като се има поради, че преди ноемврийския отчет Будапеща беше докладвала в Брюксел отнемането едвам на 3300 евро – 1.2 милиона форинта, което изглеждаше смешно, съобщи.

България, съгласно данните на Европейска комисия е замразила активи на Москва за 11,3 милиона евро, съвсем по-малко, отколокото държавното управление на Виктор Орбан. Най-голяма е сумата в Италия – 2.3 милиарда евро, 2.2 милиарда евро в Германия, 1.8 милиарда в Австрия, като сумата включва и беларуски активи. Според „ Непсава “ зад отличните резултати на Будапеща и неочаквания скок на размера замразени съветски активи, може би, се крият договарянията на Унгария за разблокиране на европейските средства за страната. Общият размер на замразените в Европейски Съюз средства и капитали възлиза на 19 милиарда евро.

Заради войната против Украйна до момента Европейският съюз е въвел наказателни ограничения против 1241 лица и 118 организации, т.е. наредил е замразяването на активите им и им е наложил забрани за пътешестване. Сред тях има политици, военни, предприемачи и олигарси, както и пропагандисти на Кремъл. Държавите членки са длъжни да замразят активите на тези в листата и да изпратят отчет за това до Европейската комисия, която ги предизвиква да ускорят замразяването на активи и постоянно да актуализират общата база данни по този въпрос.

В момента институциите на Европейски Съюз работят за основаване на опция замразените средства да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна. Унгарските медии писаха през ноември, че адресната регистрация на наследник на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин е в Будапеща. Заради политиката на Виктор Орбан мнозина от включените в санкционните описи на Европейски Съюз и Съединени американски щати смятаха, че са в сигурност дружно с активите си в Унгария. Не единствено синът на Наришкин откри леговище в Будапеща. Будапещенец е и митрополит Иларион, прочут като дясната ръка на московския патриарх Кирил, напомня „ Непсава “. В санкционния лист има и човек с маджарски връзки – депутатът от съветската Държавна Дума Владимир Блоки, който попадна в листата откакто гласоподава в поддръжка на признаването на независимостта на анексираните от Москва украински райони. Преди това, се оказва, Блоки си е бил издействал позволение за непрекъснато престояване в Унгария. Жителството си уредил посредством програмата за сетълмент облигации благодарение на Сбербанк и унгарска адвокатска адвокатска фирма.

Анализаторите в Будапеща показват, че на фона на отънелите дипломатически задачи на Русия в Западна Европа, в Унгария съветските дипломати се усилват. Само за една година броят им е повишен с 30 %.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР