Унгария е увеличила обема на закупувания от Казахстан нефт, но

...
Унгария е увеличила обема на закупувания от Казахстан нефт, но
Коментари Харесай

Унгария увеличава обема на петрола, купуван от Казахстан

Унгария е нараснала размера на закупувания от Казахстан петрол, само че преносът му се реализира по петролопровода " Дружба ". Това съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сиярто по време на днешната конференция в казахстанското външно министерство.

" Получаваме 65% от петрола си по тръбопровода " Дружба ", което е 20 000 тона на ден. Напоследък увеличихме размера на закупувания от Казахстан петрол. В момента 16% от потребностите ни се покриват от нефт от Казахстан ", сподели той.

Министърът означи, че тези доставки се реализират посредством водопровод през територията на Русия. " Санкциите [срещу Русия] се отразяват и на тази опция. Не ни интересува какво мислят за нас на Изток или на Запад, за нас е значимо едно: Искаме да подсигуряваме енергийните доставки на Унгария, това не може да бъде застрашено. Никой не може да чака от нас да накараме унгарския народ да заплати цената за спора в Украйна ", сподели Сиярто.

Министърът акцентира също, че Унгария е заинтригувана от спокойно разрешаване на спора в Украйна. " Гласувахме за всеки пакет от наказания [срещу Русия] в Европейския съюз. Въпреки това постоянно се сблъскваме с несправедливи обвинявания от страна на Европейски Съюз. Всичко се свежда до това, че ние искрено заявяваме, че гарантирането на енергийната сигурност на страната изисква съответни стъпки от наша страна ", изясни той.

Външният министър уточни, че Будапеща не е гласувала за такива наказания, които биха лимитирали доставките на газ и петрол от Русия за Унгария. " Това не е политическо решение, а въпрос на енергийна сигурност на страната ни. В момента без съветски нефт не можем да подсигуряваме естественото действие на нашата стопанска система. Не разполагаме с различен маршрут, който да ни обезпечи нужните количества петрол ", съобщи Сиярто.

БГНЕС напомня, че Европейска комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго за закупуване на съветски петрол поради зависимостта на двете страни от съветския нефт.

Очаква се през днешния ден Еврокомисията да завърши работата по шестия пакет от глобите на Европейски Съюз против Русия поради нашествието ѝ в Украйна.

Унгария получава 58% от вноса на недопечен нефт и нефтопродукти от Русия, и е мощно подвластна от съветския петрол, а министър председателят Виктор Орбан неведнъж е заявявал, че страната му няма да утвърди сходни наказания против съветските енергийни източници. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР