Унгария е на мнение, че сумата по финансирането на Украйна

...
Унгария е на мнение, че сумата по финансирането на Украйна
Коментари Харесай

Орбан: Финансирането на Украйна не трябва да идва от бюджета на ЕС

Унгария е на мнение, че сумата по финансирането на Украйна от страна на Европейския съюз не трябва да бъде взета от бюджета от Европейски Съюз и че за всяка финансова помощ за Украйна би трябвало да бъдат сложени " рационални " периоди, съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан през днешния ден, представен от Ройтерс.

" Убеден съм, че да се дадат на Украйна петдесет милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз... е неверно решение ", сподели Орбан на днешната си годишна конференция с наличието на представители на международни медии.

Всички членки на Европейски Съюз като се изключи Унгария утвърдиха предходната седмица стартирането на договарянията с Украйна за присъединение към блока макар продължаващата инвазия на Русия в страната. Ройтерс отбелязва, че съпротивата на Унгария беше заобиколена, с предложение към Орбан да напусне залата директно преди гласуването на решението.

Унгарският министър председател удостовери публично, че самодейността за това предложение е пристигнала от Олаф Шолц.  Германският канцлер предложи Орбан да напусне краткотрайно срещата, с цел да даде опция на останалите държавни и държавни ръководители да реализират нужния консенсус.

Лидерите на страните членки на Европейски Съюз обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския министър председател против преразглеждането на бюджета на блока, с цел да се насочат въпросните 50 милиарда евро към Киев и да се обезпечат средства по други действия като ръководството на миграцията.

Очаква се водачите на Европейски Съюз, които биха предпочели постигането на съглашение с единогласие, само че иман и проект Б, да преразгледат въпроса на изключително съвещание на Европейския съвет на 1 февруари догодина. 

" Те желаят да дадат парите на Украйна от бюджета на Европейски Съюз, Унгария желае това финансиране да не визира бюджета на Европейски Съюз. Те имат вид – в случай че ние не сме съгласни с това – да намерят средства отвън бюджета, само че за нас не съществува вид средствата да бъдат взети от бюджета без единодушието на Унгария ", сподели Орбан.

" Възможността е останалите 26 страни да намерят излаз от обстановката със взаимното разпределяне на заем отвън бюджета на Европейски Съюз. Ако се стигне до сходно решение, ще преосмислим позицията си ", добави министър-председателят на Унгария.

Европейски Съюз може да продължи да оказва помощ на Киев по заобиколен път, включващ договорка сред 26 страни членки на блока и Украйна, която автоматизирано лишава Унгария от пари от съпътстващи съглашението еврофондове, като да вземем за пример за мигрантите.

Европейски Съюз замрази огромна част от средствата от еврофондове за Унгария заради опасенията, че държавното управление на Орбан е подкопало демократичния принцип за съвместен надзор сред законодателната, изпълнителната и правосъдната власт в страната. Миналата седмица Блокът размрази някои от тези средства, изхождайки от констатацията, че Будапеща е осъществила правосъдна промяна, само че към 20 милиарда евро остават блокирани.

Запитан по тематиката през днешния ден, Орбан сподели, че Унгария не би желала замразяването на средствата за страната от Европейски Съюз, обвързано със спазването на правилото на върховенството на закона, да се свързва с финансирането на Украйна.

" Не желаеме паричната помощ, предопределена за Украйна, да се обвързва с каквито и да е финансови проблеми на Унгария,... това би нарушило и правилото на Европейски Съюз за лоялното съдействие ", сподели Орбан.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР