Унгария е един от крайните потребители на руския газ, който

...
Унгария е един от крайните потребители на руския газ, който
Коментари Харесай

Акад. Денков: Ако парламентът беше работил, вето от Унгария за Ше...

Унгария е един от крайните консуматори на съветския газ, който минава през България по тръбата на " Турски поток ". Допълнителната такса засягаше таман този пренос. 

 

, че ще наложи несъгласие на присъединението на България към шенгенското пространство за свободно придвижване, в случай че не отменим таксата върху преноса на съветски газ.

 

" Надявам се в понеделник решението да мине. Ако Унгария следва това, което е споделила, блокадата ще отпадне ", заяви акад. Денков.

 

В четвъртък  заради митинга на “Възраждане ”, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. С жива верига пред трибуната на Народното събрание депутатие от " Възраждане " се оповестиха против " беззаконието " към демонтажа на МОЧА - както те настояват, и измененията в Конституцията. Костадин Костадинов подкани " всички свободно мислещи жители в залата " да създадат същото. Пред трибуната излязоха още от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Тошко Йорданов съобщи, че се прави “абсолютна грубост ” с измененията в Конституцията., тъй като разбрали, че “пак са готови циркове ” от “Възраждане ”.

 

" Ясно е, че Унгария зависи мощно от съветския газ. Не е ясно дали тя може да взима независими решение. От Унгария обаче имаме удостоверение, че отпадне ли таксата, отпада и ветото за Шенген. Затова таксата би трябвало да отпадне ", съобщи министър председателят. 

 

Кой ще е министър председател след ротацията?

 

По думите на акад. Николай Денков, диалозите с ГЕРБ до момента постоянно са индикирали, че Мария Габриел ще е министър-председател след ротацията, а не трето лице.

 

" За мен изрично тя би трябвало да бъде идващия министър-председател ", уточни акад. Денков.

 

Демонтирането на МОЧА

 

" Думичката безчовечие бих употребявал за други обстановки - да вземем за пример обстрелването на цивилни жители в Киев и Одеса ", съобщи министър председателят.

 

" Демонтажът се прави тъкмо по метода, по който е инсталиран паметникът. Следват се софтуерните правила, по които той е бил инсталиран ", сподели още Денков. 

 

“Това нито в боен монумент, нито монумент на културата. По това отношение не предстои на регулация като подобен. Има, в който се разказва, че Министерството на културата би трябвало да се разпореди. Дали това е по този начин, чакаме информация от столичните управляващи на следващия ден ”. 

 

“Опитват се да бавят преместването, само че паметникът би трябвало да бъде в музея. Често ми се постановяваше преди да стана министър председател, от Лозенец да отивам към Ректората на Софийския университет. От едната страна е паметникът, от дугата ректората СУ. От доста години ме тормози асоциацията, че към този момент един боец гледа строго ректората на СУ ”, показа министър председателят. 

“Паметникът има своята пропагандна стойност, няма културна стойност. Той е повдигнат, когато България е изпуснала шанса да бъде демократична страна. България изпусна този късмет, тъй като е била окупирана от Русия ”.

 

Заплашена ли е България от Русия?

 

" Вече няколко пъти и Путин, и Захарова вършат закани към съответни страни. Когато обаче Русия окупира територии в Грузия, окупира Крим, заплашва Молдова, виждаме, че има проблеми. Тази изразителност се трансферира към европейски страни - Прибалтийските страни, Финландия. Има една имперска изразителност, която не е разрешена в 21. век. Тази изразителност е довела до Втората международна война ”, съобщи акад. Денков. 

“България би трябвало да се приготвя за миг, в който може да бъде застрашена от Путин. Затова би трябвало да развиваме въоръжените сили, да участваме в НАТО. Ако го създадем, опасност няма да има. Ако продължаваме да се държим обаче, като че опасност няма, ще бъдем застрашена страна ", безапелационен бе той.

 

Позициите на Румен Радев

" единствено беше забавена помощта за Украйна. Това е реалност ", съобщи министър председателят.  

“Когато отидох на първите срещи в Европа, ми благодариха, че съм там ”. Не е било ясно каква е позицията на президента Радев, когато ни е представлявал в Европа до момента, са думите на европейските водачи, разяснява Денков.

 

Отвлечените българи на борда на " Руен "

 

По думите на премиера е друг от проблема с отвличанията на. 

 

" Тук става въпрос за пирати, ще се водят договаряния за освобождение на моряците ", уточни той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР