Унгария блокира отпускането на Украйна на седмия транш от 500

...
Унгария блокира отпускането на Украйна на седмия транш от 500
Коментари Харесай

Източници в ЕС: Унгария блокира отпускането на 500 милиона евро на Украйна

Унгария блокира отпущането на Украйна на седмия транш от 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, който е предопределен за военна помощ.
Това твърди почитан посланик от Европейски Съюз пред полската медия RMF FM.
Досега Унгария, която не е предоставяла на Украйна никакви оръжия, се въздържаше да взема решения за идващите траншове на помощ от Европейския фонд за мир и не блокира тази поддръжка.
Ветото на Будапеща провокира възходящо отвращение измежду дипломатите на Европейски Съюз. Очаква се страните от Общността да окажат напън върху Будапеща на срещата на външните министри на Европейски Съюз в понеделник. Съюзът обаче има авариен проект — той към този момент беше употребен, когато Унгария блокира 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна при започване на декември 2022 година
Тогава Европейският съюз одобри решение, което разрешава даването на тази помощ, заобикаляйки Унгария.
Така че в случай че Будапеща не се откаже от ветото си, Европейски Съюз може да вземе сходно решение.
Бюджетът на Европейския фонд за мир, чийто седми транш за закупуване на оръжие за Украйна е блокиран от Унгария, е 5,6 милиарда евро. За 2023 година той беше повишен с два милиарда евро, с опция за в допълнение нарастване до съвсем 11 милиарда евро.
Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че от първия ден на пълномащабната инвазия Европейският съюз и неговите страни членки са отпуснали 50 милиарда евро помощ за Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР