Умряла риба. Снимка: Танчо Пирянков, Facebook Масовото измиране на рибата в

...
Умряла риба. Снимка: Танчо Пирянков, Facebook
Масовото измиране на рибата в
Коментари Харесай

Екологична бомба: Рибата в язовир „Пясъчник“ измира заради ниските нива на водата

Умряла риба. Снимка: Танчо Пирянков, Фейсбук

Масовото измиране на рибата в язовир Пясъчник край Пловдив провокира с ериозни екологични опасения . Според рибари и еколози, повода за този обезпокоителен феномен е ниското равнище на водата, което продължава да понижава. Тази наклонност може да трансформира язовира в екологична бомба , защото прогресивното измиране на рибата води до евентуален източник на болести.

Ниско водно равнище и високи температури

В момента водата в язовир Пясъчник е по-малко от 10% от цялостния му размер . Останалите 14 млн. кубически метра се загряват извънредно бързо по време на горещините, създавайки смъртоносни условия за най-чувствителните типове риби . Липсата на О2 и ниското водно равнище са съществени фактори за всеобщото измиране, което визира даже огромните екземпляри бяла риба, които се намират на брега.

Екологични и икономически последствия

Георги Георгиев, който от 10 години се занимава с опазването на язовира , предвижда пред „ Българска национална телевизия “, че всеобщото заличаване на рибата може да се случи ненадейно. На брега на язовира към този момент се виждат места за загробване на десетки риби , което акцентира тежестта на обстановката.

Язовир Пясъчник има стопанско значение и всяка секунда от него изтичат 1200 литра вода за напояване на аграрни площи по подписани контракти. Това в допълнение усложнява обстановката, като понижава равнището на водата и утежнява изискванията за живот на рибите.

Какви ограничения могат да бъдат подхванати?

За справяне с тази екологична рецесия е належащо бързо предприемане на ограничения за повишение на равнището на водата в язовира и възстановяване на кислородните равнища . Това може да включва краткотрайно прекъсване на водооттичането за напояване и използване на техники за аериране на водата .

Освен това, мониторингът на водните запаси и рибната популация би трябвало да бъде засилен, с цел да се предотвратят сходни произшествия в бъдеще. Внедряването на модерни технологии за ръководство на водните запаси може да помогне за по-добро прогнозиране и ръководство на водните ресурси в язовира.

Устойчиво земеделие и способи за битка със сушата: Какво можем да научим от предишното?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР