Умният домЧесто говорим за устройства, които сбъдват мечтата за умен

...
Умният домЧесто говорим за устройства, които сбъдват мечтата за умен
Коментари Харесай

Умните технологии ни правят мързеливи

Умният дом

Често приказваме за устройства, които сбъдват фантазията за интелигентен дом. Такива са смарт лампите и контактите, както и всевъзможни уреди, които управляваме със смарт телефон или гласови команди. Това е забавно занятие и даже занимателно – можем да настроим готино осветяване и да пуснем специфична ария на гостите си.

Да, умният дом прави живота по-лесен и забавен, само че има и минуси. Ръката последователно се отучва да протяга ръка към превключвателя, заран не ставаме от леглото и не отиваме до прозореца, с цел да погледнем времето. Дали скоро няма да забравим и да излизаме на открито?

Прахосмукачката робот

Разглеждаме това устройство настрана от умния дом. Роботът не е задоволително образован, с цел да направи почистването самичък и по тази причина не се вписва в концепцията за интелигентен дом. Това е апарат, към покупката на който би трябвало да методите с цялата си отговорност – проверете спецификациите на устройството и бъдете подготвени да похарчите повече пари.

Въпреки че е изцяло допустимо да управлявате прахосмукачката посредством смарт телефон приложение, тя понякога се сблъсква с диван или фотьойл или се търкаля по ламината. Ако желаете да почистите добре, тогава го направете сами.

Но самият факт, че едно роботче може да почисти, въпреки и с взаимни отстъпки, вместо нас, прави живота ни по-лесен: освен си пестим главоболията при разчистване на къщата, само че и потребната физическа интензивност, а това е разочароващо и способства за мързела ни.

Фитнес гривната

Фитнес гривните са положителни във всичко: оказват помощ за разпределение на натоварването по време на подготовка и пресмятане на изгорените калории, стимулират ни да бъдем дейни денем. Но има един противен миг – незабелязано започваме да ограничаваме кардио-тренировките във фитнеса. Защо се случва? Нали гривната ни оказва помощ да бъдем по-продуктивни. Къде бъркаме?

В режим на подготовка умната джаджа ни демонстрира по кое време сме достигнали несъмнено време и индикатори и решаваме, че това е задоволително. Но бихме могли да упражняваме още и да дадем най-хубавото от себе си – не 100, а 110 и даже 120% и няма нищо неприятно в това – здравето разрешава, силата надалеч не е на привършване. Но психическата точка е достигната, което значи, че можем умерено да изпием чаша протеинов шейк и да се приберем у дома. Така още веднъж подтикваме мързела.

Лекият преносим компютър за работа

Изкушението да имаме лек и стилен преносим компютър за работа е неустоимо, още повече, че пазарът предлага забавни варианти. Можем да работим с сходно компютърче на всички места: на масата, по време на пътешестване, в кафето или до момента в който се излежаваме. Къде е уловката? Свикнали сме да бъдем продуктивни на бюрото, само че какъв брой пъти през последния месец сме били на работното си място? Все по-рядко, тъй като търсим мързеливия метод да работим с компактния преносим компютър на друго, по-приятно място.

Безконтактното заплащане

Безконтактното заплащане е чудесна опция, неоспоримо улеснение. Но постоянно то ни кара да харчим повече. Например, викаме такси от смарт телефон приложението, плащайки с картата си, до момента в който пътуването по класическия метод – с позвъняване на номер и поръчка на такси може да ни коства по-евтино. Но за удобството плащаме повече.

Смартфон с задействан NFC може да ни помогне да се отървем от пари в брой, само че точно там се крие казусът: не всички снабдители на услуги и търговци одобряват картови заплащания. И още веднъж мързел: не желаеме да се обадим по телефона и да се запасим с пари в брой. Всъщност поради това от време на време надплащаме. И въпреки всичко си коства да държите пари в брой, изключително в случай че живеете в провинцията.

Източник: TechNews.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР