Умението за вземане на решения е ключово в бизнеса и

...
Умението за вземане на решения е ключово в бизнеса и
Коментари Харесай

Как да вземаме повече умни решения:4 съвета

Умението за взимане на решения е основно в бизнеса и по тази причина множеството бизнесмени се гордеят, че са решителни хора.

Но, предприемачите постоянно вземат неприятни решения – както по персонални, по този начин и по систематични аргументи, изясняват професорът от Станфордската бизнес школа Шип Хийт и консултантът в McKinsey Оливие Сибоней.

За да ръководите бизнеса си по-умно и дейно, имайте поради тези четири техни извода.

1. Пристрастията са на всички места – и вие сте пристрастни

При вземането на решения е извънредно значимо да се имат поради предразсъдъците, пристрастията, предубежденията. В противоположен случай може да изберете решение, което въобще не се отнася до казуса, който ви вълнува. Невъзможно е преднамереността да бъде изцяло отстранена. Дори и да сте наясно със личните си предразсъдъци, това не значи, че сте самостоятелни от тях. Нужна ви е система, която ще попречи на вашата предумишленост да вземе връх.

Разбира се, никой не желае да признае, че има предубеждения, тъй като асоциациите са отрицателни. По-добре използвайте термина, препоръчан от Сибоней – „ предсказуеми неточности ", които хората позволяват при обмисляне (например, прекомерно са пристрастени към статистиките от предходната година). Езикът ни дава опция да назоваваме предразсъдъците иначе и с изключение на, че по този начин звучи по-приятно, всъщност е доста по-конкретно и практично.

2. Не сте толкоз умни, колкото си мислите

Възможно е огромният проблем при вземането на решения да е визията на деловите хора, че те са единствените, които вземат решения и по този начин би трябвало да бъде. Но, както отбелязва проф. Хийт, индивидът стъпи на Луната не с помощта на една или друга персона, а с помощта на цялата NASA. Тази концепция е работеща и в нормалните бизнес процеси на компанията през принадлежности като поредно рационализиране и статистически надзор на качеството.

За страдание, такива методики рядко доближават до върха на организацията, тъй като колкото по-високо в йерархията е човек, толкоз му е по-трудно да признае, че не е безгрешен. В края на краищата мениджърите от ден на ден биват поощрявани да са уверени и решителни, даже и от време на време тази убеденост да е прекомерна, споделя Сибоней. Всъщност, когато си на управителна позиция, това, върху което би трябвало да мислиш най-вече е какъв брой хора би трябвало да вземат участие в даден развой и да осигуряваш подобаващ механизъм за приемане на по-разумни решения, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР