Умението да разкажеш една история е много важно, да се

...
Умението да разкажеш една история е много важно, да се
Коментари Харесай

Димитър Стоянович: Няма неправилен начин за консумиране на изкуство

Умението да разкажеш една история е доста значимо, да се научиш да разказваш истории е извънредно сложна задача, а в актуалното кино доста рядко се случва нещо вълнуващо, доста рядко се случва нещо в действителност въздействащо. Това сподели в предаването " Сториборд " на радио " Фокус " сценаристът, публицист, режисьор и ефирен водещ Димитър Стоянович.

По думите му един от огромните проблеми в медиите е кой и по какъв начин приказва за кино, което е годно и за всички останали сфери на живота. Според него доста малко хора схващат от това, което приказват. " Участието в разнообразието от плановете и формати в медийното пространство по-скоро пречат на искащите да се занимават с кино професионално. По-скоро могат да ги разсеят, объркат и оглупят. Големият проблем в това е, че по-голямата част от хората, които приказват за кино в медиите, просто не схващат от кино ".

Няма погрешен метод за изразходване на което и да е изкуство – въпрос на персонален нюх и на персонално наслаждение. " Винаги е добре хубавата музика да се слуша в подобаващи условия, на подобаващи колони, в подобаващата зала, само че всичко това е обвързвано с някакво развиване. Развитието върви под всевъзможни форми – би трябвало да научиш що е музика, къде са нотите, по какъв начин, по какъв метод, какво влияе, чуваш ли вятъра, чуваш ли гората. Същото е и с киното и всичките му изразни средства. Все от някъде би трябвало да се стартира. Затова и хубавото си е хубаво, без значение през какво го показваш – на дребен или огромен екран ", изясни той, а водещият на предаването Благой Д. Иванов заключи, че " възпитаването в просвета е есенциално, а след това всичко останало е просто форма на акомодация по отношение на съответни съвременни столетия, трендове и настроения ".

Според Димитър Стоянович едно от положителните неща в модерно кино е " Клети създания “ (Poor Things) на Йоргос Лантимос. " Този филм по някакъв метод беше прелъстителен за мен, имаше проекти, които на мен ми харесваха, актьорският състав ужасно доста ми хареса и беше нещо друго от целия мейнстрийм, който тече мъзгяво към нас и ни хлъзга, и си разрушаваме челюстта безболезнено ", сподели той и изясни, че е мъчно да отличи нещо извънредно от европейското и американско кино.

Според него документалното кино е прелестна школа за всеки, който желае да се занимава с кино. Това ще му помогне да се научи да опитва, да кадрира, да прави, да снима от ръка, да си тества техниките през документалното кино, което съгласно него ще му разреши доста да научи за целия развой по основаването на филм.

" Документалното кино е нещо многообхватно, доста изпълнено с мъгли и неясноти, тъй като едно е исторически документален филм, друго е наблюдението в писмено кино, трето е проучване, търсене, разрешаване на проблем, художествено писмено кино, импресионно писмено – там просто го закъсваме извънредно доста ", изясни той и показа, че сега приключва един документален филм за преместването на тленните остатъци на цар Фердинанд от Германия в България, в който се наблюдават всичките саги, свързани с това историческо събитие. " Ето ти явен филм, явен жанров документален филм, който само с благосъстоянието на мисълта, на сценариста, на режисьора, на операторите, на улавянето на моменти, изследва един проблем и неговото разрешаване в елементи. Ето ти ясна идея, която ние с режисьора Лъчезар Аврамов се опитваме да вършим оптимално ясно и оптимално забавно ".

Игралният дебют на Димитър Стоянович като режисьор и сценарист с кино лентата " Плът " следва да излезе на огромния екран при започване на идната година. " Направих това, което желаех да направя, дори на някои места и малко от горната страна. Много съм благополучен, че филмът е приключен по моите критерии и съм удовлетворен от резултата. Изключително съм удовлетворен от това, което се получи. Това не е елементарен филм, това е филм за интелигентни хора, за мислещи хора, без да има никаква рекламация в него от позиция на педантизъм ", показа той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР