Умберто Еко до внука си: Чети и ще чувстваш, че

...
Умберто Еко до внука си: Чети и ще чувстваш, че
Коментари Харесай

Отиде си и Умберто ЕКО, но думите му остават при нас – завинаги

Умберто Еко до внука си: „ Чети и ще чувстваш, че си изживял хиляди животи ”

Мило ми момче,
Не бих желал това коледно писмо да звучи прекомерно менторски, в духа на Де Амичис, и да проповядва обич към нашите близки, към родината, към човечеството и други сходни. Ти не би се вслушал в такива неща изключително (вече си огромен, а аз съм прекомерно стар), тъй като ценностната система толкоз се промени, че моите препоръки могат да ти се сторят неуместни.

Така че, желая да ти дам единствено един съвет, който може да ти бъде потребен на процедура още в този момент, когато се занимаваш с таблета си. Няма да те поучавам да изоставиш това занятие от боязън да не почна да наподобявам малоумен дъртак. Самият аз също употребявам таблет. За всеки случай единствено ще те съветвам да не задържаш вниманието си върху стотиците нецензурен уеб сайтове, демонстриращи полови игри сред хора, сред човек и животно. Не вярвай, че половите връзки се свеждат до тези прекомерно монотонни дейности. Тези подиуми са замислени, с цел да те държат у дома, вместо да излезеш и да се запознаваш с действителни девойки. Предполагам, че си хетеросексуален, в противоположен случай нагоди препоръките ми към твоята обстановка, само че гледай девойките в учебно заведение или на спортните площадки, тъй като те са по-хубави от телевизионните облици и в миналото ще ти подарят по-голяма наслада, в сравнение с девойките online. Вярвай ми, тъй като имам повече опит (ако бях зяпал единствено половите игри в компютъра, не би се родил баща ти, а и теб не би те имало).

Но не за това бих желал да приказвам с тебе, а за заболяването, която порази твоето и предходното потомство, което към този момент учи в университетите. Говоря за загубата на паметта. Истина е, че в случай че ти поискаш да узнаеш кой е Карл Велики или къде се намира Куала Лумпур, можеш да натиснеш копчето и незабавно да научиш всичко това от интернет. Прави го, когато ти е належащо, само че щом го узнаеш, се постарай да го запомниш, с цел да не го търсиш наново, когато тези познания ти потрябват отново, да вземем за пример в учебно заведение. Лошо е, че убеждението по какъв начин компютърът може във всеки един миг да ти отговори на въпросите убива желанието да запомниш информацията. Мога да илюстрирам това със следното съпоставяне: щом разбере, че може да стигне от една улица до друга с рейс или с метро, което е доста комфортно при бързане, човек взема решение, че към този момент няма потребност да върви пешком. Но в случай че спреш да вървиш пешком, се превръщаш в неработоспособен и би трябвало да се движиш с инвалидна количка. О, знам, че спортуваш и умееш да контролираш тялото си, само че дано в този момент обърнем внимание на мозъка ти.

Паметта е като мускулите на краката. Ако спреш да я упражняваш, тя ще закърнее, и ти ще се превърнеш в глупак. Освен това всички ние на старини рискуваме да се разболеем от заболяването на Алцхаймер и един от методите да избегнем тази тягост се крие в непрекъснатите извършения на паметта ни.

Ето каква ми е рецептата. Всяка заран учи някакво малко стихотворение, както караха нас да вършим в детството. Могат да се вършат и надпревари с другари за най-хубава памет. Ако не ти харесва поезията, можеш да запаметяваш съставите на най-хубавите футболни тимове, само че би трябвало да помниш освен играчите на римските тимове, а и съставите на други тимове, по този начин също техните сформира от предходни времена (аз да вземем за пример помня футболистите на „ Торино “, които бяха в самолета, паднал на хълма Суперго: Бачигалупо, Баларин, Марозо и по този начин нататък.) Състезавайте се в това кой най-добре помни наличието на прочетените книги (кой е на борда на „ Еспаньола “, поела да търси острова на съкровищата? Лорд Трелони, капитан Смолет, лекар Ливси, Джон Силвър, Джим…) Изясни, помнят ли твоите другари имената на прислужниците на тримата мускетари и д’Артанян (Гримо, Базен, Мушкетон и Планше)… А в случай че не искаш да четеш „ Тримата мускетари “ (макар да не знаеш какво губиш от това), играй същата игра с книжката, която си прочел.

Това наподобява игра; то в действителност е игра, само че ще видиш, че главата ти ще се изпълни с персонажи, с истории и най-различни мемоари. Ще попиташ за какво в миналото са наричали компютъра електронен мозък. То е, тъй като той е бил умислен по образеца на твоя (нашия) мозък, само че в човешкия мозък има повече връзки, в сравнение с в компютъра. Мозъкът е подобен компютър, който е постоянно с тебе, и опциите му нарастват вследствие на упражненията, а твоят личен компютър след дълготрайно потребление губи скорост и след няколко години приложимост му би трябвало подмяна. Пък мозъкът ти може да ти служи до 90 години, и на 90 години, в случай че го упражняваш, ще помниш повече, в сравнение с през днешния ден. Освен това е безвъзмезден.

При това съществува и историческа памет, която не е обвързвана с обстоятелствата от твоя живот или с това, което си прочел. Тя пази такива събития, които са се случили преди да се родиш. Днес, в случай че идеш на кино, би трябвало да стигнеш преди началото на кино лентата. Когато филмът стартира, то сякаш от самото начало те водят за ръчичка и ти изясняват какво се случва. По мое време можеше да се влезе в киното, когато си поискаш, даже по средата на кино лентата. Много неща се бяха към този момент случили, до момента в който се появиш, и се постановяваше да домисляш това, което се е случило преди този момент. Когато започнеха да прожектират кино лентата от началото, можеше да провериш дали реконструкцията ти е вярна. Ако ти харесаше кино лентата, можеше да останеш и да го гледаш още един път. Животът наподобява на гледането на филм по мое време. Раждаме се в миг, когато към този момент са станали доста събития в течение на стотици хиляди години, и е значимо да разберем какво се е случило преди да се родим. Това е належащо, с цел да можем да разберем по-добре за какво в този момент се случват толкоз нови събития.

Сега учебното заведение (отделно от твоите лични четива) би трябвало да те учи да запомняш това, което се е случило преди рождението ти, само че това не му се отдава. Различните анкети демонстрират, че днешната юноша, даже университетската, родена през 1990 година, не знае, а може би и не желае да знае това, което се е случвало през 1980 година, да не приказваме за времената преди 50 години. Статистиката удостоверява, че когато запитат младежите кой е този Алдо Моро, те дават отговор, че той е оглавявал „ Червените бригади “. Пък той беше погубен таман от членовете на тази незаконна ляворадикална организация.

Дейността на „ Червените бригади “ остава загадка за мнозина, а тези бригади участваха на политическата сцена едвам преди някакви си трийсетина години. Аз съм роден през 1932 година, 10 години след идването на власт на фашистите, само че знаех кой е бил министър-председател по времето на Похода към Рим. Може би ми бяха разказали във фашисткото учебно заведение за това, с цел да обяснят какъв брой малоумен и нерешителен е бил този министър („ Страхливецът Факта “), свален от фашистите. Нека да е така, само че знаех за това. Ала да оставим учебното заведение на мира. Днешната юноша не познава даже актрисите отпреди 20 години, а аз знаех коя е Франческа Бертини, снимала се в нямото кино двайсет години преди да се родя. Може би това беше, тъй като прелиствах старите списания, насъбрани в килера на нашата къща. Аз и на теб предлагам да прелистваш старите списания, тъй като по този начин можеш да схванеш това, което е ставало преди да се родиш.

Ала за какво е по този начин значимо да знаеш за събитията от далечното минало?  Защото постоянно такива познания оказват помощ да разберем хода на днешните събития и при всички случаи, като познаването на състава на футболния тим, това оказва помощ да обогатим нашата памет.

Имай поради, че можеш да тренираш паметта си освен благодарение на книгите и списанията, само че и благодарение на Интернет. Мрежата е предопределена освен да бъбриш с твоите другари, само че и с цел да изучаваш международната история. Кои са били хетите, камизарите? Как са се казвали трите кораба на Колумб? Кога са измрели динозаврите? Имало ли е кормило на Ноевия ковчег? Как се наричал прародителят на вола? Преди 100 години имало ли е повече тигри, в сравнение с в този момент? Какво знаеш за империята Мали? Кой е разказал за нея? Кой е бил вторият папа в историята? Кога е фиктивен Мики Маус?

Мога да продължа да запитвам до безконечност и въпросите биха могли да станат прелестна тематика за проучване. Защото всичко това би трябвало да се помни. Ще пристигна ден, в който ще остарееш, само че ще чувстваш, че си изживял хиляди животи, все едно си взел участие в борбата при Ватерло, участвал си на убийството на Юлий Цезар, посетил си същото място, където Бертолд Шварц, смесвайки разнообразни субстанции в опит да получи злато, инцидентно изобретил барута и хвръкнал във въздуха (така му се и пада!). А другите ти другари, които не се пробват да обогатят паметта си, ще преживеят единствено един – личния си живот, еднообразен и лишен от страсти.

Така че обогатявай паметта си и за на следващия ден да научиш наизуст „ La Vispa Teresa “.

Снимка: imdb.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР