Улица в панагюрското село Баня да носи името на първопроходеца

...
Улица в панагюрското село Баня да носи името на първопроходеца
Коментари Харесай

Искат улица в курорта Баня да носи името на първия учител в селото

Улица в панагюрското село Баня да носи името на първопроходеца в учебното дело в селото Леко Иванов Брънчев - това желаят локални поданици, чието предложение е подадено в Общинския съвет в Панагюрище от кмета Димитър Арбалиев. Идеята е подкрепена от локалния орган на власт, както и от читалищното настоятелство в селото.

В единия завършек на определената улица преди време се е намирала мутафчийницата на уважавания занаятчия Леко Иванов Брънчев. Там през 1845 година е разкрито първото килийно школо, а първият преподавател в него е притежателят. Според други източници учебното заведение е отворено през 1848 или 1854 година, само че за мястото и първия даскал обстоятелствата са безспорни.

Възпитаници на даскал Леко Иванов Брънчев са дейни участници в Априлското въстание - поп Груйо, Стоян Каралеев, Атанас Калоянов. Други възпитаници на даскал Брънчев пък са в основата на разкриването на Българско ученолюбиво сдружение " Мравка " през 1872 година. По-късно то прераства в читалище " Пробуда ", което тази година празнува 150-годишен празник.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР