Улица Митрополит Авксентий Велешки“ 36, в ж.к. Надежда“ 2 –

...
Улица Митрополит Авксентий Велешки“ 36, в ж.к. Надежда“ 2 –
Коментари Харесай

Филип Аврамов: Искам Дом Аврамов да е място за арт, уют и купон

Улица „ Митрополит Авксентий Велешки “ 36, в ж.к. „ Надежда “ 2 – къщата на ъгъла с „ 8-и март “, до черква „ Свети Дух “. Къщата на Филип Аврамов. В нея се намира Дом Аврамов.
Това е забавно и новаторско арт пространство, което ще отвори скоро порти. Съчетание сред другарски уют и място за пърформанси от всевъзможен тип. Поговорихме си с Филип Аврамов за неговия Дом Аврамов, както и за него самия: какво да чакаме, кои помогнаха за мястото, кое изкуство няма да забележим там и... при какви условия би си обръснал главата:
Кога да чакаме разкриване на Дом Аврамов?  
Сигурно до месец, нещо такова. И ще има опция за събития към този момент. Не мога дакажа точна дата, само че най-малко таванът е подготвен – сигурно. Стените също ненапълно, само че не са боядисани. И чакам пода и той да тръгне. 
Знаеш ли към този момент кое ще е първото събитие?  
Първото събитие може би ще е да направя един огромен ваучър с моите другари. И идващото събитие – може би да опиша за това по какъв начин съм я построил тази къща, като може и да стане на зрелище това. То е задоволително забавно. Защото не съм я строил единствено аз. Перипетиите, през които минахме, и всичките ни запознанства с огромен кръг от хора, които ми оказват помощ по всякакъв начин.
Казваш, че Дом Аврамов ще е български пазар на изкуството. Кои изкуства ще участват там и кои не?  
Изобразително изкуство – по стените. Книги на български създатели – извънредно и единствено. Поканил съм мои сътрудници, които да вършат спектакъл: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Албена Михова, Митко Рачков, Стефан Вълдобрев, Христо Пъдев, Владимир Зомбори, Малин Кръстев, Валери Йорданов, Валентин Танев...Не са малко събитията, които биха могли да се случат там. Музиканти съм поканил. Могат да се организират четения на книги. Имах концепция да вкараме някое детенце от школа за изобразяване. В договаряния съм със Столична община да се трансформира в едно културно средище. В събота и неделя да се организират занимания с дечица, които желаят да рисуват, да пеят. Няма да има цирково изкуство, тъй като таванът е три метра и половина – няма да има трапец, няма да има мотор в кръг, ей такива неща единствено не мога да предложа. 

Фото: Schneider Electric
 
Ти дали поради ковид по този начин го измисли – с цел да не излизаш, а самите събития да идват при теб?
Така излиза, да. Много от сътрудниците, които изброих, със всичките любови, неволи, с всичките тези пропуснати спектакли, с функциите, които не можахме да изиграем през това време и целият живот, който не завършва единствено с спектакъл и кино – всеки си има и персонален живот, какво се промени за толкоз време и какво направихме със себе си през това време. И ние по какъв начин се променихме. Защото оттук-нататък, няма какво да се лъжем, ще бъде малко по-трудно, до момента в който не се овладее този вирус, не се знае по кое време, светът ще бъде непрекъсната опасност.
Ще те виждаме ли към този момент по-рядко на други места поради Дом Аврамов?  
Засега по този начин ще е. После ще вляза в една друга възраст и от единствено себе си може би ще се наложи да играя най-вече в Дом Аврамов. Не споделям, че няма да одобрявам други задължения.
От какво се наложи да се откажеш, с цел да го има това място?  
Наложи се да огранича спането, яденето, визията с хора. Което не е малко, само че какво от това. Във всяка една история има лишаване.
Кои хора, сътрудници, организации помогнаха за Дом Аврамов?
Ами това си е към този момент орис – със Schneider Electric се срещнахме доста инцидентно посредством другари. Поканиха ме да повеждам един техен уебинар – доста забавна дума апропо. На 29-и септември ще бъде и по един мой си метод, ще описвам за техния – нов комутатор - бушон сиреч. Много занимателна ще бъде тази композиция. Те донесоха и едно табло, инсталирах го и към този момент има ток в къщата, ярко е! Отделно един човек – не мога да му загатна името, само че той ми даде пари назаем, с цел да стартира огромната акция. А тъкмо тогава нямаше доста благоприятни условия. И за първи път си разреших да желая пари назаем от човек, който не познавам доста добре, само че той ми влезе в ситуацията.
Ще има ли авансово оповестяване на стратегия на събитията от време на време или ще бъде по-импулсивно и спорадично откъм планирането и анонсирането на събитията?
Смятам, че десетина-петнайсет дни преди събитие би могло да се случва това нещо. Има уебсайт, който е изработен – споделя се домъаврамовъ.ком, изписан с „ ъ “-та най-после, в остарял жанр.
Какви дефекти и недостатъци от други арт пространства ще избегнеш в твоето място?
Има доста неуредици на доста места, само че за мен най-важното е, когато влезе някой, да се почувства уютно в Дом Аврамов и да не му се излиза много-много. Някои от тях няма да дойдат единствено поради спектакъл или поради музика, а с ясното желание да има ваучър. А то в случай, че мястото е положително и хората са радостни, няма по какъв начин да не се случи.


Фото: Schneider Electric
 
Колко почти седящи места предвиждаш да има?
Няма да е с доста места. Ако е през метър и половина, може да влязат 25-30 души. Ако отпаднат всички тези ограничавания – няма да са постоянно, уповавам се – до 40-50 души, даже 60-70 могат да влязат. Има и дребен двор извън.
В България доста постоянно се случва – в случай че да вземем за пример хотдогът на една улица върви, насреща се отваря също будка за хотдог. Ако някой различен Аврамов, да вземем за пример проф. Лъчезар Аврамов реши да отвори след това и той Дом Аврамов, имаш ли си скрити козове в ръкава, хрумвания за твоето място, които към този момент още не си издавал?
Не мога да кажа кой Аврамов би желал да отвори сходно нещо, само че при всички случаи няма по какъв начин да го изкопира това, което го върша аз. Не се тормозя от конкуренция, тъй като нямам такава. Конкуренция съм си самият аз. Само със себе си се съпернича по принцип в живота. Така че нямам терзания във връзка с това някой да ми грабне превъзходната концепция. Измислили са го хората на доста места. Пак споделям – самото място, когато е привлекателно и в него има уют, пък даже и различен Аврамов да построи нещо – дано, дано да има. Имам, да, имам още хрумвания. Но желая мястото да тръгне, с цел да видя какъв му е действителният капацитет и какъв брой хора ще се интересуват от това. Все отново София се разраства и след 10 години, дръзвам да настоявам, „ Надежда “ ще спада към съвършен център, колкото и смешно да звучи – като виждам темповете на напредък на този град.
Преди към две седмици имаше рожден ден, честито на патерица! Как го отпразнува?
Мерси! На градежа събрах хората, които се обадиха денем и по този начин го отпразнувахме. Купон, прекрасен ваучър.
Преди време политик май някакъв сподели, че в този момент с коронавирусът сме в най-тежката война в историята. А твоят дядо, известно е, е претърпял три войни и с помощта на това теб те има. Как гледаш на това, което стана от началото на годината? 
Досега съм претърпял какви ли не рецесии и имаше доста съществени неща. Животът би трябвало да продължи. Човек не може да стои в непрекъснат боязън. Има неща, които са супер неразбираеми. Мислим си, че сме в няква супер тежка борба, а то може и да не е. Всички тези предизвестия не са непотребни съгласно мен. Но го има към този момент и другото – ние от шест месеца... то времето мина... облъчват ни със страшни неща. Цялото това блуждаене – но в този момент какво ще стане, но дали ще има работа, с изключение на всички тези неща, хонорарът да ти падне на половина, не е учтиво, няма по какъв начин да стане това нещо и да ни убеждават, че по този начин е било редно – ами не, не е редно. Животът не е намалял на половина, нито стоката ни е намаляла на половина, с цел да получаваме и половин възнаграждения. Всеки би трябвало да знае защо работи и да си почита труда. И да не се навива на такива понижения. В магазина не съм виждал храните да поевтинеят. От една страна – в тия условия по-добре да не работиш. От друга страна – какво ще правиш?... И аз не знам...
Какво е най-новото, което ти следва?  
Поех едни участия, 12 на брой, в „ Забраненото шоу на Рачков “, с които се развличам. Една пиеса – „ Идеалната женитба “, която несъмнено ще излезе ноември месец. Предстои ми да фотографирам също филм от ноември с Ивайло Пенчев, с работно заглавие „ Чичо Коледа “. И уебинарът на 29 септември - ще опиша малко за оранжевия палец на Schneider Electric и за какво към този момент няма да е оранжев. Интересно ще бъде несъмнено.
(Уебинарът ще се излъчва и онлайн на  Регистрация може да се направи авансово, бел.авт)
Кое театрално изкуство ти е най-далечно и непостижимо или най-безинтересно?  
Може би пантомимата не ме вълнува чак толкова. Балетът доста не ми отива някак си.
Стендъп комеди мислил ли си да правиш?  
Дом Аврамов е отлично място за стендъп. И то недопечен – тъй като публиката е доста близо и няма по какъв начин да излъжеш. Аз съм забавлявал доста компании и доста хора. Частни празненства, нормално по Коледа, отиваш и ги забавляваш. Стендъп комеди, примесено с музика – става отлично. Защото аз освен приказвам, мога и да пея. Забавлявал съм и до 700-800 души. Разузнавам компанията първо от вътрешната страна – кои са хората, с какво се занимават – и въз основата на това. Това е скъпо, тъй като го правиш единствено един път. За да го направиш, ти би трябвало сериозна подготовка, с цел да влезеш в обстановката.


Фото: Schneider Electric
 
Ти си занимателен човек. Но случва ли се по-близките ти хора да кажат: „ Оо, айде стига към този момент, дай малко по-сериозно “?  
Ми да, то общо-взето по този начин става (смее се). Имало е такива моменти. 
С кого ти е било най-приятно да играеш и с кого – не изключително?
Много ми е прелестно да играя с можещи хора. С неможещите е тъга.
А с кого, с който още не си играл, би желал да сте в една сцена?  
С Робърт де Ниро още не съм играл. Би ми било безпределно забавно да играя с него (смее се).
Какво най-лесно теб те разсмива?  
Такива сериали като „ Малкълм “ примерно, няма по какъв начин да не се дивиш. Или „ Женени с деца “. „ Животът е прелестен “ на Бенини да вземем за пример. Страхотен филм, нещо на ръба. Когато нещо е на ръба, ме забавлява неистово, даже и черна комедия да е.
Коя е най-ужасяващата персонално за теб специалност? Която, в случай че работиш, ще си най-нещастен в живота?  
Много неща са, но счетоводител не е доста за мене. Свързвам го с някаква работа такава с цифрички, с бумащина, с формуляри, документи. Не ми е в кръвта това. Това ми е смертелно.
При какви условия или бас нещо – би си обръснал главата?  
Може, в случай че планът е забавен и си заслужава. Иначе не. Не се е случвало още да желаят да съм с бръсната глава. Но може да фотографирам примерно скин хед история. Аз имам вяра, че плановете идват при мен. Стига планът да има смисъл. Ако няма смисъл – просто отхвърлям и толкова. Ама ти за какво? Ами по този начин – щото няма смисъл, нямам доверие в това, което ми приказваш. Имах подобен случай, в който от мен се искаше да се събличам. И през това време свири кавала на Теодосий Спасов... Викам, това пък напълно не се връзва. В такива случаи отхвърлям. Нищо не е непременно. 
 
Интервю на Милен Антиохов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР