Уличните артисти, които лятото на 2017 г. превърнаха Ахтопол в

...
Уличните артисти, които лятото на 2017 г. превърнаха Ахтопол в
Коментари Харесай

Графити в галерия? Възможно е!

Уличните актьори, които лятото на 2017 година трансфораха Ахтопол в изложба навън вършат галерия

Може би помните юни 2017 година, когато група улични художници преобразиха морското градче Ахтопол. Тогава 36 актьори, въоръжени със спрейове и бои, безплатно изрисуваха към 40 къщи в града.

В рамките на седмица фестивалът We All Write трансформира Ахтопол в естрада на графити майстори от България и чужбина.

Идеята за фестивала е на Марина. След 8 години живот в Щатите, младото момиче се връща в родния си град с задача да го съживи.

„ Дълго време ме нямаше в България, учих 8 години, играех и работех в Щатите и огромната носталгия за България и близки хора, за които знам, че мога да се доверя 100% т.е. моето семейство ми подсети за това прелестно място.”, споделя тя.

В осъществяването на задачата й оказват помощ Иво и Венци.

„ Има едно схващане за графитите най-малко в България то се трансформира, само че към момента има хора, които считат графитите за нещо, което е обвързвано с вандалски актове, нощни акции единствено и само. След като видят, че същите актьори стоят от 6 сутринта до 6 вечерта и рисуват една картина, желаят да дадат на тези хора най-хубавото от себе си – това трансформира техните разбирания или най-малко по този начин се надявам.”, разяснява Венци.

Идеята на създателите със спрей в ръка бе покажат, че те не са вандали, а в противен случай – основават изкуство, почтено да бъде показано в галерия. Така те трансфораха стените на локалните къщи в платна, а дребния град в галерията, за която мечтаят.

6 месеца по-късно намираме същите герои леко изменени и на същинска галерия. Ако сте се чудили какво вършат уличните актьори през зимата, в този момент може да видите. Всички 36 актьори, които трансфораха Ахтопол в изложба навън в този момент влизат в галерията.

Картините, изложени на стените, са част от творбите, които всички взели участие във фестивала в Ахтопол са рисували тази есен и зима.

„ Искахме да затворим формата по някакъв метод и взехме решение да се възползваме от зимата, времето, в което хората чиято естествена среда на изобразяване е на открито работят по ателиетата”, споделя Иво.

„ Като цяло, ние гледаме да не ги разграничаваме нещата. Това, което вършим в ателието си, гледаме да го вършим и на стени. Разбира се, там има други ограничавания като това, че е на открито, времето и така нататък, само че, като цяло, гледаме да не си слагаме такива рамки”, добавя Венци.

Първото издание на графити фестивала се оказва много сполучливо. Това твърди и Мария, бабата на Марина организаторката на фестивала: „ Обликът на Ахтопол се промени толкоз доста, толкоз хубав и напряко съм възторжена от това, което съставлява след всичките рисунки, които тези прелестни художници оставиха със златните си ръце. Хората, те пристигнаха хора доста, доста се стекаха в Ахтопол и всички минаха през нашата къща да видят коя е Марина, която е провела тоз фестивал”.

Днес с изключение на, че Ахтопол е изменен, изменена е и повода за това – Марина чака първото си дете, заченато по време на фестивала.

„ След толкоз доста обич на едно такова събитие, което започва като просто един идеал да се случи нещо друго се трансформира в обръщение за обич. Тази жена е повода аз да съм в България след 8 години пътешествие. Тя сподели, че като се прибера ще намеря индивида на живота си, дали това е повода за това, не знам, по този начин сподели и сега съм в тази обстановка. Никога не съм си представяла, че след магистратура в Щатите, аз ще реша да заживея в Ахтопол, да работя там и да вършим това, което вършим. Без поддръжката на прелестни същества като вас и цялото семейство нямаше да се случи.”, споделя тя.

Можете да видите изложбата на графити художниците до 10 февруари в " Червената точка ". А по кое време ще е второто издание на фестивала за графити изкуство We All Write в Ахтопол, следва да разберем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР