Укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно

...
Укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно
Коментари Харесай

Рашков и Петков скочиха срещу прокуратурата на среднощен брифинг

" Укриват се документи за покачване на обвиняване, с които елементарно можем да се снабдим. Прикрива се и се пренебрегват сведения, получени от изнудваното лице единствено и единствено да не се извърши следствие по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и към този момент са притежание на европейската прокуратура ". Това сподели министър председателят Кирил Петков в ексклузивен брифинг в Министерския съвет, съобщи БГНЕС. На брифинга участва и вътрешният министър Бойко Рашков. " Отричат се законови пълномощия на проверяващите органи и се спъва активността на всеки, който се пробва да работи против корупцията в страната ни. В България самостоятелна прокуратура няма. Прокуратурата за следващ път се държи като юрист, когато става въпрос за хора, упрекнати в корупция ", добави министър председателят.

Рашков се ядоса и съобщи, че имал доказателства против Борисов, Горанов и Арнаудова. Бил предал сигнал за Автомагистрала " Тракия " даже, само че обвиняването не му обръщало внимание. Вътрешният министър установи, че хората на Гешев мачкали труда на Министерство на вътрешните работи. Петков добави, че прокуратурата довечера се е изложила. Бойко Рашков размаха документи и преписки. Полицаите ги занесли пред кабинета на прокурорите, само че не са ги приели. Шефът на Министерство на вътрешните работи удари рамо на Васил Божков и попита реторично предприемачът няма ли права, макар 19-те обвинявания.
" Чухме късно през днешния ден мнението на прокуратурата. Тя прави заключения за изхода от произвеждане, на което преди малко е сложено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, тъй като е провеждана инспекция - т.е. инспекция, която е имала за цел вероятно да се съберат задоволително данни, с цел да може да се реши да се образува или не досъдебно произвеждане. По тази инспекция са събрани сведения, в това число и от намиращият се в Дубай Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на очевидец, тъй като действието не е осъществено по реда в Наказателно-процесуален кодекс. Това може да стане единствено след образуването на досъдебното произвеждане. На процедура през вчерашния ден е стартирало такова. Вместо прокуратурата да съобщи пред всички, че тя ще предприеме това деяние, тя се постара да разгласи на всички, че Министерство на вътрешните работи не е направило нищо, включително не е било умело надали не да предприеме обикновени проверовъчни дейности ", съобщи шефът на Министерство на вътрешните работи.

" Нека напомня, че Божков беше разгласил в медиите обстоятелства, които в този момент бяха предмет на тази инспекция от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези обстоятелства и да стартира най-малко инспекция, в случай че не да образува досъдебно произвеждане. Полицейските органи имат правото единствено да образуват догадка на необходимост. Тъй като Министерство на вътрешните работи към този момент дълго време няма доверие на българската прокуратура, всекидневно търси благоприятни условия за слагане на начало на наказателния развой в догадка на необходимост, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, само че те " потъват " в нея без да е известно каква е тяхната орис. Не желая да отбивам тематиката, само че още през октомври м.г. ние сме изпратили голям размер материали по Автомагистрала Хемус, които са събрани от ГДНП, и до ден-днешен няма никаква реакция от прокуратурата по тях ", добави Рашков.

По въпроса за Божков и обстоятелствата, които изнесе - че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, - по този въпрос ние сме събрали обстоятелства, на които прокуратурата не обръща внимание. Спомняте си също, че преди време прокуратурата оправдаваше своето безучастие с това, че това било защитна теза на обвинения Божков, против който имало 18 обвинявания - т.е. съгласно прокуратурата в случай че български жител е упрекнат в закононарушение, той няма никакви други права и няма право да бъде потърпевш от закононарушение. Това е цялостен парадокс, добави Рашков.

По мотив думите на Сийка Милева, вътрешният министър разяснява: Изненадах се за следващ път освен тъй като те нагласиха тяхната конференция да бъде прекомерно късно, само че и да не можем да реагираме - в този момент се постанова ние да реагираме късно. Там чух откровени неистини: нямало план на искане за покачване на обвиняване против тримата арестувани през вчерашния ден. Ето ги плановете, и за тримата, сподели Рашков и ги сподели на брифинга.

Защо го вършат това? Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата желае да се разкрият закононарушенията в нашата страна, включително и тези, които са осъществени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази към този момент откогато е назначен и Иван Гешев за основен прокурор.

Дали прокуратурата познава своите отговорности, или по-скоро търси благоприятни условия, с цел да избегне да търси отговорност от тези лица? Ето и пряк образец за Горанов: преди две години за него има отчет на АДФИ, по който има извод, че във връзка с Хазартната комисия има вреди, породени на фиска в размер на 550 милиона лв.. Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този отчет, АДФИ още предходната година на прокуратурата. Тези отчети на Агенцията съставляват писмени доказателствени средства и служат непосредствено в наказателния развой.

В тази кореспонденция, която депозирахме сутринта в СГП, участва този отчет на АДФИ, и ми е забавно за какво прокуратурата изрично съобщи, че липсвали каквито и да било доказателства. Това е също една поредна неистина единствено и единствено да се оправдае прокуратурата, че нямало доказателства.

Разследването би трябвало от през днешния ден нататък да върви с ускорени темпове, с цел да се съберат доказателства, в това число и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него в действителност е оказван напън от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със опасността, че ще му се вземе част от бизнеса - процедура, на която в последните години се нагледахме в нашата страна. Прокуратурата за следващ път направи всичко належащо, с цел да смачка труда на една работа - на Министерство на вътрешните работи, и може би в никакъв случай няма да можем да изясним оттук насетне дали някое от тези лица е направило закононарушение или не, сподели още министърът.

В дома на Севделина Арнаудова са направени фотоси, които могат да имат отношение към следствията, добави Рашков. Прокуратурата има още един проблем: че по този проблем работи и Европейската прокуратура. И до момента в който нормално се скриват обстоятелства от българското общество, в този момент има парарелна европейска конструкция, на която ние доста повече имаме вяра, която работи по този проблем. Много хора споделят, че България е завладяна страна, само че ние ще продължим да се борим България да бъде свободна, естествена европейска страна. Битката е почнала и оттук насетне ще работим с всички принадлежности на Европа, с цел да преместим на идващото равнище. Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкоз очеваден метод довечера, сподели министър председателят Кирил Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР