Укрепваш бандата си като елиминираш външна заплаха, освен това си

...
Укрепваш бандата си като елиминираш външна заплаха, освен това си
Коментари Харесай

Смъртоносни престрелки на улични банди подкопават социалния модел на Швеция

Укрепваш бандата си като елиминираш външна опасност, също така си възвръщаш престижа ": смъртоносното споразумяване на сметки сред бандите в " кварталите " нарушава пакта за тъждество, върху който е построена шведската социалдемокрация. Еди Павер можеше да заплати кървава цена за участието си в такова " семейство ", където свещените връзки сред членовете изискват цялостна преданост.

" Идеята е да се укрепи общността и да се покаже кой е най-силният, най-смелият ", изяснява за Агенция Франс Прес някогашният 47-годишен пандизчия от хърватски генезис, който през днешния ден е вън от тази среда. През 2018 година в Швеция при повече от 300 престрелки починаха 45 души, а 135 бяха ранени, до момента в който общото количество на умишлени убийства е измежду най-ниските в света (1 на 100 000), по данни на полицията.

Кървавите престрелки непрестанно се усилват и предходната година доближиха рекордно ниво. Но 2019 година може да стане следващата черна година: за първото полугодие Стокхолм записва толкоз убити, що се касае за цялата 2018 година

По-голямата част от нарушителите и жертвите са млади мъже под 30 години, безработни, постоянно без тапия за приблизително обучение, които живеят в небогати квартали. " Ако имаш чувството, че си изолиран, имаш проблеми с шведския език и виждаш тези момчета да продават дрога, да носят златни ланци, да карат лъскави коли, да имат девойки, не е мъчно да си намериш мястото ", споделя Еди Павер.

Както в другите мегаполиси в Европа, Швеция има своите анклави, към последните спирки на метрото, по продължение на околовръстните пътища. Други " квартали ", където обаче върлува принуждение, са ситуирани близо до центровете. Сградите като цяло са в положително положение, учебните заведения са добре обзаведени, улиците са чисти, с цветни лехи.

Но обществените проблеми, безработицата, огромната плътност на популацията от непознат генезис подхранват изолацията, отпадането от учебно заведение и паралелната стопанска система. " Част от уреждането на сметки е обвързвана с трафик на дрога, с вътрешните спорове и с парични задължения. Но постоянно е въпрос на чест, да вземем за пример обвързвано с приятелки. Равнището на закононарушенията, оправдаващо репресии, е много ниско ", проучва Гунар Апелгрен, полицейски комисар в Стокхолм.

" Бандите не търсят институциите при споразумяване на спорове. Обективният претекст за споразумяване на сметки не е от голяма важност. Става дума за опазване на престижа ", изяснява Торнбьорн Форкби, учител по обществени науки.
Столицата и град Малмьо в южната част на страната са най-засегнати, макар че насилието настава и в междинните по величина градове.

Внесено от Балканите за оскъдни суми, пожеланото оръжие на бандите е автомат Калашников, който се продава сред 2500 и 3500 евро. " Цената му се подвига случай на открит спор ", акцентира Гунар Апелгрен. Пагубна шведска специфичност във войната на бандите е разчистването на сметки да става също с гранати и експлозиви.

На 7 юни детонация унищожи фасадите на две жилищни здания в Линшьопинг, на два часа път от Стокхолм. Като по знамение нямаше тежко ранени.

Опити разрешиха понижаване на напрежението на локално равнище. Малмьо утвърди програмата " Груп вайълънс интервеншън " (GVI), която се потвърди като сполучлива в Бостън и Ню Орлиънс. Последиците от нея към момента са несигурни.

Дясната и крайнодясната съпротива подлагат на критика гневно " прекомерната приемливост " на премиера социалдемократ Стефан Льовен, на власт от 2014 година насам, настоявайки изключително за унищожаване на " отстъпката " в изтърпяването на наказването, от която се употребяват наказани младежи под 21 години.

" Това принуждение е напът да разяде нашето общество и Швеция, такава каквато би трябвало да бъде ", съобщи депутатът реакционер Йохан Форсел по време на парламентарен спор за бандите. Вместо само репресивни дейности, държавното управление споделя, че желае взаимна готовност на участниците от гражданското общество и на силите за сигурност.

" Уреждането на сметки и незаконните банди може да се изкоренят единствено в случай че се работи против главната причина, при изискване че има взаимни дейности на полицията със обществените служби и учебните заведения ", упорства Стефан Льовен.

Еди Павер, който в този момент работи в център за детоксикация, също счита, че наказателните дейности са незадоволителни. " Не можем да разгадаем казуса със затворнически присъди. Наказанията за нелегално владеене на оръжие се усилиха и това въобще не оказва помощ. Трябва да се стартира овреме (...) с учебното заведение "./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР