Украйна заяви, че е започнала да произвежда компоненти за ядрени

...
Украйна заяви, че е започнала да произвежда компоненти за ядрени
Коментари Харесай

Украйна започва производство на ядрено гориво

Украйна съобщи, че е почнала да създава съставни елементи за нуклеарни горивни пръти. Това е първата стъпка към самостоятелност на страната от съветско нуклеарно гориво.
Прочетете още
Украйна към този момент не купува и няма да купува съветско нуклеарно гориво, разгласи президентът на държавната компания " Енергоатом ".

Миналата година страната подписа с американската компания " Уестингхаус " контракт за доставка на нуклеарно гориво за всичките ѝ атомни електроцентрали.

Следващата цел на Киев е да стартира произвеждане на лично нуклеарно гориво.

" Общата ни цел с американските сътрудници е да произведем няколко типа гориво допустимо най-бързо, с цел да изтласкаме Русия от европейския пазар за нуклеарно гориво ", съобщи Герман Галушенко, министър на енергетиката на Украйна.

Доскоро Украйна получаваше услуги и гориво за своите атомни централи от Русия. Войната обаче постави завършек на тези търговски връзки.

" За жал доста европейски страни зависят от съветското нуклеарно гориво. Украйна е измежду първите страни, които разнообразяват доставките и това ни дава опция да откажем съветското гориво ", добави Герман Галушенко.

Страната възнамерява да стартира произвеждане на свое гориво през 2026 година. Това несъмнено не включва обогатяването на уран, който Украйна ще внася, само че не от Русия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР