Украйна започна да получава природен газ от Западна Европа през

...
Украйна започна да получава природен газ от Западна Европа през
Коментари Харесай

Украйна получи първите доставки на природен газ от Западна Европа през Унгария

Украйна стартира да получава природен газ от Западна Европа през Унгария, заяви във вторник операторът на нейната газопреносна система - GTSOU (Gas Transmission System Operator of Ukraine). По този метод се отваря нов маршрут за газови доставки в интервал, когато опасността от война с Русия подкопава енергийната сигурност на Киев, оповестява Ройтерс.

Украйна би трябвало да внася повече от 30% от своя газ и докара от чужбина 15,9 милиарда кубически метра природен газ през 2020 година, в това число 4,2 милиарда кубически метра от Унгария.

Но доставките от Унгария стопираха, откакто Будапеща и съветският колос " Газпром " подписаха през септември 2021 година нова дълготрайна договорка за доставки, която заобикаля Украйна.

GTSOU съобщи през декември, че вместо това Украйна ще може да внася през Унгария на ден по 8 милиона кубически метра газ от западноевропейския пазар, оповестява БНР.

Украинския газопреносен оператор сподели във вторник, че тази линия за доставка към този момент е дейна, според съглашение за взаимно свързване, което ще усили обезпечения потенциал за импорт на Украйна с съвсем 30 на 100.

" Унгарският маршрут се трансформира във втория обезпечен маршрут за доставка на газ за Украйна след този от Словакия “, написа във " Facebook " ръководителят на GTSOU Сергей Макогон.

Украйна има договорка да получава до 27 млн. куб. метра газ на ден от Словакия, само че спря вноса по този маршрут поради разноските.

Макогон означи, че новият маршрут през Унгария също по този начин предлага на Украйна опция да доставя полутечен газ от терминал в Хърватия.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи предходната седмица, че ще се стреми да усили количеството газ, което страната му получава от Русия.

Орбан също по този начин сподели, че ще разиска европейската сигурност с съветския президент Путин и че Унгария е заинтригувана от спокойно разрешаване на опълчването, обвързвано с Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР