Украйна възнамерява да отложи плащания по своя външен държавен дълг

...
Украйна възнамерява да отложи плащания по своя външен държавен дълг
Коментари Харесай

Украйна ще преговаря за отлагане на плащанията си по външния дълг

Украйна има намерение да отсрочи заплащания по своя външен държавен дълг - еврооблигациите си и лихвите по тях, с 24 месеца, считано от 1 август. Това се показва в държавна резолюция, оповестена през днешния ден и представена от Ройтерс.

Правителството в Киев, което се пробва да се оправи с последствията от съветската инвазия почнала на 24 февруари, е инструктирало финансовото министерство да договаря до 15 август с кредиторите за отсрочване на заплащанията и да дава обещание спомагателни лихви за отсрочените заплащания.

Властите възнамеряват също по този начин, да отсрочат заплащанията по скъпи бумаги, обвързани с брутния вътрешен артикул (БВП), от май 2023 година до август 2024 година.

По мотив финансовото положение на Украйна и надлежно опцията й да прави заплащания по външния си дълг, посланикът на Европейски Съюз в Украйна Мати Маазикас сподели, че е малко евентуално страната да изпадне в несъстоятелност по външния си дълг, само че назова финансовата обстановка " ужасна ".

" Нямам такова предусещане. Мисля, че щях да схвана, в случай че украинците в действителност бяха на ръба на банкрут. Но обстановката е ужасна ", споделя Маазикас в изявление за Euronews.

Според посланика, външната финансова помощ за Украйна не е задоволителна.

А неотдавна Олег Устенко, стопански консултант на Владимир Зеленски сподели, че Украйна в този момент би трябвало да получава 9 милиарда $ на месец от Западните страни, с цел да покрие бюджетния недостиг. Това е съвсем два пъти повече от предходните претенции на Киев, напомня Прайм.
 Норвегия отхвърли да
Норвегия отхвърли да " показа " приходите си от нефт с Украйна

Такъв апел насочи полският премиер
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР