Украйна стана големият победител на "Евровизия 2022" с групата "Kalush

...
Украйна стана големият победител на "Евровизия 2022" с групата "Kalush
Коментари Харесай

Украйна стана големият победител на Евровизия 2022

Украйна стана огромният победител на "Евровизия 2022 " с групата "Kalush Orchestra " и песента „ Стефания “.

Страната беше четвърта при гласуването на журито, само че победи в състезанието с безапелационна преднина при избора на феновете, като събра общо 661 точки. На второ място се подреди Англия с 466 точки, а трета остана Испания с 459 точки.

Ukraine band makes plea for Mariupol at Eurovision final
— Reuters World (@ReutersWorld)
"Kalush Orchestra " беше избрана от букмейкърите за очевиден любимец на тазгодишното издание на "Евровизия ", частично поради тежкото състояние на Украйна след съветската инвазия през февруари, отбелязва



Финалът на песенния конкурс беше гледан онлайн от аудитория от близо 7500 души в италианския град Торино и от милиони фенове по малкия екран.

"Оркестър Калуш " бе определена да показва Украйна на "Евровизия " още през февруари, преди началото на съветската атака. Бандата е шестчленна и е формирана от Олег Псюк, Тимофий Музичук, Игор Диденчук, Олександър Слободяник, Виталий Дужик и Ем Си КилимМен. В основата е тричленната хип-хоп и рап група "Kalush ", кръстена на украинския град Калуш, в който е роден нейният вокалист Олег Псюк. В този си формат тя има два издадени албума. Звученето й е ултрамодерно. Но предходната година група "Калуш " взема решение да еволюира от рапа и хип-хопа и да сътвори нов музикален план, смесващ модерните стилове с украинския фолклор и по този начин се ражда "Оркестър Калуш ", в който към първичните трима създатели на бандата се причисляват още трима реализатори.

Песните на "Kalush Orchestra " включват обичайни украински фолклорни принадлежности, като теленка и сопилка, наподобяващи на флейта или дудук. Музиката на групата се дефинира от специалистите като омагьосваща, отбелязва Франс прес. А на сцената изпълнителите излизат с обичайни украински дрехи, които са с богато бродирани орнаменти. Единствено фронтменът Олег Псюк прибавя детайл на модерност под формата на блестящо розова шапка, с която не се разделя. Докато Ем Си КилимМен постоянно се явява с трико с претекстове и орнаменти на типичните украински килими, откъдето идва и прозвището му.



Песента "Стефания ", с която "Kalush Orchestra " взе участие в "Евровизия ", е отдадена на майката на вокалиста на групата. Любопитен факт е, че тя чува за първи път парчето точно по време на националния конкурс за лъчение на финалист за "Евровизия ". Звученето на сингъла, който музикални специалисти оприличават на съвременна приспивна ария, и най-много нейното универсално обръщение към майките, прави парчето изключително известно посред войната в Украйна. То напомня за нещастието на всички майки, чиито деца са на фронта. А думите: "Ще намеря постоянно пътя към дома, даже и всички пътища да са разрушени " през днешния ден имат още по-специален отзив, когато в Украйна разрушенията поради спора са големи.

През март Ройтерс заяви, че членовете на "Kalush Orchestra " са се присъединили в напъните за подкрепяне на страната си във войната. Олег Псюк е оглавил 20-членен отряд от доброволци в Западна Украйна, които оказват помощ на хората да избягат и доставят лекарства на военните на фронта. А Ем Си КилимМен даже служи в силите за териториална отбрана и по тази причина в този момент не съумя да пристигна в Торино. Вместо него групата взе различен музикант, който да носи емблематичното му трико с орнаменти, наподобяващи татуировки.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР