Украйна, Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република (ЦАР), Мали . .

...
Украйна, Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република (ЦАР), Мали . .
Коментари Харесай

Насред кризите, разтърсващи света, Русия дава тон в ООН

Украйна, Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република (ЦАР), Мали... В тези рецесии Русия играе водещата роля съвсем във всичко - и в огромните, и в дребните проблеми, демонстрира дейната ѝ активност в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в подтекста на явната бездейност на Съединени американски щати.

Колкото и да е парадоксално, Москва няма никаква тежест на международната икономическа сцена, нито като финансов принос за Организацията на обединените народи, който е надалеч по-малък от този на Съединени американски щати, Европейски Съюз или Китай.

" Най-силната страна на Русия е, че тя без никакъв позор взривява дипломацията на Организация на обединените нации, когато си пожелае ", обобщи Ричард Гоуън, специалист по въпросите на Организация на обединените нации от Ню Йорк, работещ за мозъчния център " Международна спешна група ".

" Противно на Китай, който към момента се пробва да бяга от присъединяване в огромните борби в Ню Йорк, Русия ще употребява правото си на несъгласие в Съвета за сигурност, даже с цел да оскърби множеството останали членки на Организация на обединените нации ", изяснява той за Агенция Франс Прес.

През последните месеци руснаците демонстрираха, че работят по този метод в доста сфери, постоянно в последна сметка, насочвайки в собствен интерес дебатите или договарянията.

" Русия страда от недостиг на бърза и груба мощ, което прави несигурна интернационалната ѝ игра ", декларира Бертран Бади, учител по интернационалните връзки kв Париж. Запазена марка от Студената война, " тогавашната политика на балансиране бе заместена от рискова асиметрия ", счита той.

В понеделник Москва в действителност не съумя да осуети съвещанието на Съвета за сигурност във връзка Украйна, откакто за свикването му гласоподаваха 10 от петнайсетте членки на съвета. Срещата обаче не сподели, че има обединен интернационален фронт против Русия, а размяната на обиди сред Русия и Съединени американски щати ясно открои постоянно рецидивиращата парализа на органа, претрупан да дава отговор за мира и сигурността в света.

През декември Русия наложи несъгласие на резолюция, в която за първи път се правеше връзка сред интернационалната сигурност и стоплянето на климата. Забележително е, че Китай не я поддържа и избра да се въздържи. В понеделник опасността от съветско несъгласие - този път по случая с Либия, накара Организация на обединените нации да продължи едвам с три месеца задачата си в Триполи, приемайки съветското условие скоро да замести с нов делегат американската съветничка от Организация на обединените нации.

" Остаряла партитура "

Руснаците не се тормозят, че са изолирани, " никак не им пука ", твърди един посланик.

Не е нещо ново Русия да прибягва до несъгласие. Във връзка със Сирия Москва го употребява, без да се тормози, петнайсетина пъти от 2011 година Изненадваща е въпреки всичко централната роля на Русия в редица случаи, в това число с периферно значение. От август да вземем за пример Москва блокира група специалисти, наблюдаващи оръжейното ембарго в ЦАР, с претекста, че тяхното поданство не им разрешава да бъдат безпристрастни.

Според западни посланици, поискали анонимност, намесата под дърво и камък с дипломатически и военни средства, употребявайки наемници от съветската група " Вагнер ", както в Украйна или в Африка (в Либия, ЦАР, Мали, Мозамбик...), приказва за " идеологическа ", " прекомерно политическа " и умишлено " всяваща ужас " тактика.

Москва обаче отхвърля рецензиите, че непрекъснато търси борба на интернационалната сцена или зад кулисите на дипломатическите договаряния в Съвета за сигурност.

" Бихме желали съдействие със Съединени американски щати по по-широк кръг от въпроси ", сподели да вземем за пример на конференция във вторник съветският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя. " Не беше наш избор да стесним това съдействие единствено до сферите, в които имаме общи ползи, или до такава степен, където Съединени американски щати имат лични ползи ", посочи той.

Руският посланик, който през февруари е ротационен ръководител на Съвета за сигурност - още един лост за управление на дневния му ред, продължи с похвалите за случаите, по които двете страни работят взаимно, примерно обвързваните с Иран и Афганистан.

Изправени против Москва, Съединени американски щати въобще не демонстрират самодейност в Организация на обединените нации, с цел да се опълчват на съветските управляващи.
По думите на Бертран Бади американците " парадоксално имат емфатичен интерес да свирят по същата партитура " като Русия, нищо че " може би е рисково да свирят по остаряла партитура ", останала от Студената война.

След " мощна поредност удари ", понесени след рухването на Берлинската стена през 1989 година (Сомалия, Ирак, Афганистан, Сирия, Иран, Венецуела, Китай...), Съединени американски щати " имат потребност да възстановят доверието към себе си като към суперсила, даже хиперсила " и пред лицето на Русия, разполагаща с " лимитирани средства ", търсят метод " да покажат, че Вашингтон към момента има мускули ", разяснява специалистът пред Агенция Франс Прес.

По Българска телеграфна агенция.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР