Украйна ще получи десетки Ф-16. Докато Киев празнува дипломатическа победа,

...
Украйна ще получи десетки Ф-16. Докато Киев празнува дипломатическа победа,
Коментари Харесай

Оставиха ВСУ с “пещерно” оръжие. Какво крие Зеленски около сделката за Ф-16

Украйна ще получи десетки Ф-16. Докато Киев чества дипломатическа победа, специалистите се съмняват, че тя ще промени хода на спора. За това по какъв начин могат да се покажат американските изтребители - в материала?

Все отново желаеха да го създадат “

„ Врагът употребява самолети от друго потомство. Сякаш в този момент нападаме с лъкове и стрели “, оплака се главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни в юнско изявление за “Вашингтон Пост ”.

Материалът излезе в разгара на несполучливото украинско нахлуване. Ефективността на съветската защита беше обезпечена, наред с други неща, от авиацията. Ударни хеликоптери Ка-52 и Ми-28 унищожиха бронираната техника с управляеми ракети. А самолетите използваха бомби с обединен модул за обмисляне и промяна, което позволяваше да се поразяват цели, без да се навлиза в зоната на покритие на Противовъздушна отбрана.

Западната теория допуска, че триумфът на настъплението подсигурява предимство в небето. Това е невероятно без изтребителна авиация.

Според откритите източници ВСУ са имали 140 бойни самолета руско произвеждане. Около 60 от тях към този момент са изгубени. Значителна част е унищожена от съветските изтребители. Освен това Върховен касационен съд сваляха украински машини, преди те да открият опасността.

Киевските управляващи от дълго време желаят бойни самолети от Запада. Накрая, след година и половина, Съединени американски щати се съгласиха техните съдружници от НАТО да споделят изтребители Ф-16.

Онзи ден се реши кой тъкмо: Дания и Холандия. Те имат една от най-старите модификации - Ф-16AM/БМ. През идващите години и двете страни възнамеряват да се откажат от тези машини за най-новия Ф-35.

Объркаха се в изказванията

Според специалистите успеваемостта на американските самолети в редиците на ВСУ зависи от редица фактори, които към момента са незнайни. На първо място, към момента не е ясно тъкмо какъв брой изтребители ще получи Киев.

В същото изявление Залужни твърди, че " стеснен брой " ще бъде задоволителен за триумф. „ Не ми трябват 120 самолета, няма да тревожа целия свят “, увери той. Но представителят на украинските Военновъздушни сили Юрий Игнат сподели месец по-късно, че Киев разчита на 128 бойни самолета.

Зеленски разгласи, че холандците ще предадат 42 самолета - т.е. всичко, което имат. Премиерът Марк Рюте не назова цифрите. Според вестник “Фолкскрант ” Холандия може да трансферира 18 апарата.

Дания е дала обещание 19. Но доставките ще продължат в продължение на няколко години: шест преди края на годината, осем през 2024 година, пет през 2025 година

Експертите означават: даже Киев да получи 61 самолета, това не значи, че всички ще бъдат боеспособни.

" Някои от тези изтребители са двуместни. Обикновено те се употребяват за наблюдаване или подготвителни задачи ", изяснява военният наблюдаващ Шон Бел. " Освен това някои от машините ще би трябвало да бъдат държани надалеч от фронтовата линия за образование на идващото потомство водачи. Трети ще изискват дълго обслужване, а останалите няма да могат да бъдат пуснати в употреба ”, добавя специалистът.

69 дни до пет години

Също по този начин не е ясно какъв брой време ще отнеме образованието на водачи. Според генерала от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Джеймс Хекър са нужни четири до пет години, с цел да се приготвят качествено най-малко няколко ескадрили Ф-16.

Изданието “Уорзоун ”, цитирайки " умел инструктор ", оповестява, че на експерт от НАТО с доста летателно време са нужни 69 дни, с цел да се трансферира на Ф-16 от различен вид западен изтребител. Може би, допускат специалистите на изданието, за украинците, които са привикнали със руската техника, ще сформират приспособена ускорена стратегия - въпреки и не толкоз къса. Но ученето от нулата ще отнеме от шест месеца до една година. Скоростта на асимилиране на материала зависи и от това какъв брой добре кадетите приказват британски.

Освен водачи ще е нужен и обслужващ личен състав – стотици души. И инфраструктура: Ф-16 се счита за по-чувствителен към качеството на летищата, в сравнение с да вземем за пример руските МиГ-ове. Но съгласно военния специалист Сергей Денисенцев това няма да е проблем за Киев.

" Украйна към момента има добра мрежа от летища. В Съюз на съветските социалистически републики тя беше издигната да издържи. Там трябваше да бъдат ситуирани всички типове самолети, в това число стратегически бомбардировачи. За изтребителите това са даже непотребни условия ", изяснява той.

Министърът на защитата на Украйна Алексий Резников счита, че Украйна ще бъде подготвена да одобри Ф-16 не по-рано от шест месеца. Но това е минимумът. Най-вероятно ще отнеме повече време.

Основен въпрос

Ф-16 е относително на ниска цена и елементарен за ръководство, заради което е толкоз публикуван в света.

Този изтребител надалеч не е най-хубавият в своя клас: той отстъпва на съветските и европейските аналози по редица параметри. Но има най-важното преимущество - съвместимостта с американските оръжия. Изключително проблематично е да се слагат някои ударни оръжия, създадени в Съединени американски щати, на руски носители (въпреки че се получи с европейски системи: да вземем за пример “Сторм Шадоу ” и “Скалп ” се изстрелват от Су-24).

Ключовият въпрос е какъв пакет оръжия ще пристигна с самолета. Засега няма надеждни данни за това.

Сред най-желаните от Киев са крилатите ракети АГМ-158, Пробегът им е от 370 до съвсем 1000 километра, според от модификацията. Това е повече от “Сторм Шадоу ” и “Скалп ”, с които, апропо, Ф-16 също е несъответстващ.

Освен това изтребителят може да употребява ракети въздух-въздух АИМ-9 и АИМ-120 (във ВСУ към този момент имат от последната, само че в наземната ѝ версия за ПВО). Има и разнообразни модификации.

" Американските системи въздух-въздух са доста по-ефективни от руските ракети, които имат ВСУ. Но не се знае за какви версии става дума. Това значи, че е прекомерно рано да се спекулира за конкурентоспособността на Ф-16 на фона на нашия аероплан “, декларира Денисенцев.

Освен това това оръжие е много мъчно за ръководство и е извънредно мъчно да се премине към него от руски платформи, настояват американските водачи. „ Дисплеите в пилотската кабина, кинематиката на ракетите и методът, по който работят, са доста разнообразни “, споделя един водач на Ф-16.

Няма да се получи с това оръжие “

Най-малкото F-16 евентуално ще засилят контрамерките против съветските крилати ракети и дронове, показва специалистът на РАНД Брин Танехил. Това е изключително правилно в миг, когато украинските ресурси за С-300 понижават и броят на ракетите “Пейтриът ” е стеснен.

Всички специалисти са единомислещи: споразуменията на Зеленски с Дания и Холандия няма да окажат никакво въздействие върху настоящата контраатака. Според Танехил „ Ф-16 никога няма да бъде оръжие знамение, което ще промени хода на военните дейности “.

„ Самолетите ще оказват помощ на Украйна да схване западния жанр на война (или да я принудят да го направи) “, написа той. „ За разлика от противотанковите ракети, артилерията, бронираните транспортни средства и Противовъздушна отбрана, решението за даване на Ф-16 не е ориентирано към помощ да оцелеят в идната фаза на войната, а да се обезпечи държавен суверенитет в дълготраен проект ”, добавя специалистът.

Ф-16 обезпечава обилни логистични и тактически преимущества, продължава специалистът. За Киев е доста по-лесно да поддържа бойна подготвеност на самолети, частите за които се доставят от Съединени американски щати и страните от НАТО. В бъдеще, допуска експертът, Ф-16 ще улесни влизането в Северноатлантическия алианс - в случай че това в миналото се случи.

Междувременно подопечните на Залужни ще не престават да влизат в пердах " с лък и стрели ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР