Украйна ще оцелее и ще бъде европейска, убеден е руският

...
Украйна ще оцелее и ще бъде европейска, убеден е руският
Коментари Харесай

Шендерович: Украйна ще оцелее, а руската империя вече се разпада

" Украйна ще оцелее и ще бъде европейска ", уверен е съветският публицист Виктор Шендерович. " Не мога да назова дата, само че сме в интервал на разпад на съветската империя. Русия ще заплати с пари и с кръв за незаконния си инфантилизъм. "

Дъждовни води: Войната в Украйна продължава към този момент повече от осем месеца. Колко дълго още са подготвени да търпят руснаците?

Виктор Шендерович: Очевидно дълго, тъй като обстановката е запушена. При това е запушена най-много в ментално отношение - когато се споделя, че руснаците поддържат войната, не трябва да се схваща, че милиони руснаци поддържат убийствата на деца и така нататък Те живеят в паралелна действителност - в изискванията на продължителна, ловка и мощна агитация.

Поддръжниците на Владимир Путин имат напълно друга визия за действителността. В нея Русия се опълчва ту на " украинския нацизъм ", ту на нашествието на " трансджендърите ". Накратко - на неприятните неща от Запад. Ние водиме война със Запада, отстояваме нашите полезности, а вражеският пръстен към нас се стяга - хората са заклещени в тези схеми на мислене. Политическата поддържка в една свободна страна е друга от това, което следим в Русия: там става дума за Стокхолмски синдром, а нещата са по-близо до нервността в Северна Корея или до радостната нервност при появяването на " фюрера ".

Поради това прояснение откъм главата не се обрисува. А както се оказва, не се чака пречистване и откъм стомаха. Не мога да кажа в кой миг количеството трагични промени в живота ще се отрази на съзнанието на руснаците, само че щом няма да настъпи през главата или през стомаха, ще би трябвало да се случи посредством разрушение на пейзажа.

Дъждовни води: Наложената готовност се натъкна на сериозен отпор. Дали това няма да промени настроенията в Русия?

Шендерович: Ако имаше свободни медии и политическа конкуренция - да, само че защото няма, раздразнението се задълбочава от ден на ден и потапя страната в Стокхолмски синдром. Милиони хора са принудени да се убеждават сами, че всичко е наред, че жертвите си костват, че би трябвало да се търпи.

Русия е затворена във противников пръстен - чувам това от дете и за жалост то се завърна по извънредно неотстъпчив и доста ефикасен метод. Трябва да кажа, че пропагандата на Путин е по-ефективна от руската - днешните времена не трябва да се съпоставят с късния застой и неговата разпадаща се идеология, а по-скоро с 40-те години на предишния век в Германия, защото войната към този момент е в ход.

Дъждовни води: И въпреки всичко: за какво хората в Русия се оказаха толкоз податливи на тази агитация, за какво се трансфораха в заложници на режима?

Шендерович: Това, което се случи на 24 февруари, е историческа покруса, само че е покруса на първо място за Русия. Защото Украйна като страна ще оцелее и ще бъде европейска. А Русия не я чака нищо положително - ще би трябвало да се възвръща, да изплаща репарации, ще бъде отхвърлена от света. Ще заплати с пари, с животи и с кръв за незаконния си инфантилизъм през годините на Путин. Руснаците още не са го осъзнали, само че сигурно ще стартират да го осъзнават.

Не мога да назова дата, само че ние сме в пероид на разпад на съветската империя - този трагичен и драматичен разпад към този момент е реалност. Ако продължи половин или една година, ще докара до едно количество починали. Ако продължи десетилетия, количеството ще е към този момент напълно друго. Въпросът е какъв брой нескончаем и какъв брой кървясъл ще бъде този развой.

Дъждовни води: Всички знаем кой стартира войната, само че за какво по горните етажи на властта не се откри нито един човек, който да се изправи и да каже, че това е закононарушение?

Шендерович: Ако използваме историческите аналози - за какво всички чакат някого като Горбачов, който да промени нещата от вътрешната страна? В днешна Русия подобен човек няма, тук става дума за бандити. Путин се е заобиколил с хора, които са му предани. Става дума за израстък, който изяжда останалите живи кафези. Той ще почине, несъмнено, само че за жалост дружно с организма.

Крахът на Русия, заличаването в политически смисъл на днешна Путинова Русия, тежкото и очевидно за популацията проваляне на Путин е единственият късмет за оцеляване на Русия и на съветската цивилизация. Днес въпросът не е дали ще оцелее империята, а дали ще отнесе със себе си в гроба и цялата цивилизация. Единственият късмет на цивилизацията да оцелее е скорошното и явно проваляне на Путин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР