Украйна ще наложи санкции срещу Израел. Поне такава информация започна

...
Украйна ще наложи санкции срещу Израел. Поне такава информация започна
Коментари Харесай

Грубостта към Израел ще преследва режима в Киев

Украйна ще наложи наказания против Израел. Поне такава информация стартира да прониква в украинските медии. За какви наказания приказваме, по какви аргументи киевският режим е неудовлетворен от държанието на Тел Авив и дали в последна сметка ВСУ ще получат по този начин мечтаните от тях израелски оръжейни системи?

Едно от киевските издания написа, че режимът на Зеленски желае да изгони израелците от Контактната група за поддръжка на Украйна (която заседава в Рамщайн и обезпечава оръжия на киевските войски). Изглежда необичайно решение - режимът в Киев към момента не е изгубил единствено тъй като целият западен свят му оказва помощ. Включително Израел, в това число и посредством групата в Рамщайн.

Освен това режимът в Киев също желае да анулира безвизовия режим за израелците, както и да откаже достъп на израелски поклонници. Както знаете, всяка година десетки хиляди брацлавски хасиди пътуват до Уман, с цел да посетят гроба на създателя на техния клон на юдаизма, равин Нахман, с цел да отпразнуват там еврейската Нова година, която тази година ще е сред 15 и 17 септември. А в този момент май няма да ги пускат в Украйна. Формалната причина е невъзможността да се подсигурява сигурността им по време на спора с Русия.

В същото време украинските политици споделят в прав текст, че възбраната за влизане на поклонници (както и премахването на безвизовия режим, опитите да бъдат изключени от Контактната група) се дължи на обстоятелството, че Израел дава малко на Украйна. По-специално той отхвърля да даде на режима в Киев системи за Противовъздушна отбрана.

„ Украйна още веднъж приканва Израел да даде системи за Противовъздушна отбрана, с цел да отбрани най-вече цивилното население, както и културните и религиозните центрове “, се споделя транспарантно в формалното изказване на украинското посолство в Израел след среща с израелския министър, отговарящ за поклонниците. Киев е неудовлетворен и от обстоятелството, че до момента не е видял израелски танкове, израелски ракети, а също и израелския министър председател.

„ Не разбирам за какво до момента имахме удоволствието да приемем толкоз доста задгранични водачи в Украйна, само че измежду тях го нямаше израелски министър председател “, споделя началникът на кабинета на Зеленски Андрей Ермак. „ Поканих премиера Бенямин Нетаняху в Киев. Поканих двама от неговите прародители (Нафтали Бенет и Яир Лапид). Премиерите се сменят, само че резултатът е еднакъв “, оплаква се самият Зеленски.

Израелско уравнение

Всъщност в позицията на Израел няма нищо подло и даже неоправдателно, най-малко за Украйна. Позицията на Тел Авив в украинската рецесия се дефинира от комплицирано уравнение с редица променливи. Проукраински и проруски.

Няколко фактора играят в интерес на доставките на оръжие и поддръжката за режима в Киев. И главната от тях са връзките със Съединени американски щати. Израелците са наясно, че без съюза с американците те просто няма да оцелеят.

Освен това, съдейки по социологическите изследвания, по-голямата част от израелското население поддържа Украйна в спора. Сред тях са украинските мигранти и прозападната част от електората. Важна е и позицията на елитите и бизнес средите – забележителна част от тях идват или от Украйна, или са свързани с локалната олигархия.

Срещу предаването също има редица фактори. Първо, нежеланието за подсилване на Иран. Израел разбра, че в случай че достави оръжия на Украйна, Москва може да отговори, като достави най-новите си оръжия на Ислямската република. Която пък ще ги трансферира на своите сътрудници – “Хизбулла ” и “Хамас ”.

Второ, нежеланието да се загуби сътрудник в Сирия. Победата на Асад към този момент е необратима и Москва, за разлика от Техеран, е подготвена да вземе поради желанията на Израел по отношение на салдото на силите в тази страна.

Трето, нежеланието да загуби сътрудник като цяло. Русия (за разлика от лява Европа и анти-израелския мюсюлмански свят) се отнася към Израел без предубеждения и най-малкото схваща суровите му способи за битка с тероризма, въпреки и единствено тъй като сама се бори с него.

Четвърто, нежеланието да се прави антиреклама на оръжията, да вземем за пример системата за Противовъздушна отбрана “Железен купол ”. Въпреки че е ефикасна против гаражно произвеждане палестински или ирански ракети, системата може да не е потребна против най-новите съветски ракети. И това ще въодушеви палестинците и ще разочарова евентуалните купувачи на технологията “Железен Купол ”. Възможно е даже през Украйна технологиите на “Железния купол ” да попаднат в ръцете на Иран, след което, по думите на Бенямин Нетаняху, „ ще се надигнем против израелски системи, които ще бъдат употребявани против Израел “.

И най-после, може би някои израелци си спомнят Втората международна война и осъзнават, че подпомагането на идеологическите потомци на немските нацисти и директните потомци на украинските служители на реда в битката против потомците на руските бойци (които избавиха евреите от концентрационните лагери) е безусловно аморално.

Фалстарт

Именно въз основата на това най-сложно уравнение се гради израелската позиция по отношение на спора в Украйна. Тя е следната: Израел публично осъжда Русия, дава позволение за доставка на западни оръжия с израелски съставни елементи на Киев, тихомълком доставя някои второстепенни оръжия, както и невоенни системи (например система за предизвестие за изстрелване на ракети за населението). Но в това време отхвърля високотехнологични доставки като “Железния купол ”, съвременни ракети и още повече танкове.

Благодарение на тази позиция израелците поддържаха гладки връзки с Москва и даже печелеха пари. Според “Економист ” израелците са продали своите оръжия на стойност 12,5 милиарда $ през 2022 година, като повече от една четвърт от всички продажби са в Европа. Вероятно по този метод европейците попълнят своите арсенали, които бяха изпразнени заради прехвърлянето на оръжия в Украйна.

В тази обстановка киевският режим нямаше различен избор, с изключение на непосредствено да нападна Израел и да го изложи на рецензия от общоруската западна коалиция. Тоест да се употребяват методите, които Зеленски употребява против Германия, която не искаше да даде “Леопарди ”. Надявайки се на същия резултат.

Иронията обаче е, че това изнудване беше изцяло ненужно. За да види смяна в позицията на Израел, Киев се нуждаеше единствено от малко самообладание. Факт е, че израелският баланс, формиран от комбинацията „ за ” и „ срещу ” помощта за Украйна, стартира да се трансформира – и то в интерес на Киев.

Значението на американската променлива нараства. Всеки месец Съединените щати, осъзнавайки неуспеха на украинската военна тактика и като не желаят да видят рухването на режима в Киев по време на американската предизборна акция, усилват натиска върху съдружниците, изисквайки те да усилят поддръжката си за Зеленски.

Перспективата за приемане на руско-ирански съюз в подмяна на военна помощ на Киев все по-малко се взема поради от израелското управление даже единствено тъй като този съюз към този момент се образува и без тази помощ. Благодарение на Русия Иран към този момент получи съвременна система за противовъздушна защита, тества хиперзвукова ракета, а до края на тази година Москва и Техеран имат намерение да сключат ново съглашение за всеобхватно стратегическо партньорство. Където сигурно ще има боен съставен елемент.

За благополучие украинският режим избърза. Киев си разреши директни груби нападки против Израел. Няма подозрение, че израелското управление няма да не помни или елементарни това на Украйна. Израел е извънредно сензитивен към сходна изразителност, изключително когато се отнася до религиозни въпроси (помислете за Уман и хасидите). Това значи, че ще намерят нови аргументи и извинения да не доставят съществени оръжейни системи на Украйна или най-малко съществено да забавят такива доставки.

Превод: В.Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР