Украйна ще има нужда от план за реконструкция след войната

...
Украйна ще има нужда от план за реконструкция след войната
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Украйна ще има нужда от План Маршал

Украйна ще има потребност от проект за реорганизация след войната с Русия, сходен на проекта, препоръчан от Съединени американски щати на Европа след Втората международна война, съобщи еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан, заяви Ройтерс.

В рамките на проекта " Маршал " след Втората международна война Съединени американски щати отпускат на Европа еквивалента на към 200 милиарда $ по днешни цени в продължение на четири години под формата на икономическа и техническа помощ.

" Мисля, че това, което ще бъде нужно на Украйна в последна сметка, е освежен вид на проекта " Маршал ", сподели Хан на конференция.

Тоя съобщи, че това ще помогне на Украйна да се възвърне за малко време, вместо в продължение на десетилетия, от тежките опустошения, нанесени от съветската войска, и ще докара до по-бързо доближаване на Украйна с Европейския съюз.

Киев подаде молба да стане страна-кандидат за присъединение към Европейски Съюз. Дори в спокойно време този развой е дълъг и е изработен съвсем неосъществим от войната, която бушува в страната.

Хан не даде оценки каква сума ще бъде нужна, само че съобщи, че напъните за възобновяване на Украйна не могат да бъдат поети единствено от Европа и че най-вероятно страните от Г-20, в това число Русия, ще би трябвало да вземат участие.

Хан повтори, че към този момент Европейски Съюз не възнамерява да отвори нова взаимна скица за издаване на облигации за справяне с икономическите и обществените последици от войната в Украйна. Той означи, че има към момента задоволително неоползотворени евтини заеми в европейския фонд за възобновяване, които държавните управления биха могли да изискат. Той означи, че от общо 380 милиарда евро евтини заеми разполагаем във фонда до момента държавните управления са поискали 166 милиарда, а 214 милиарда към момента са налични.

Хан сподели още, че за покриване на някои разноски, свързани с украинските бежанци, влезнали в страните от Европейски Съюз, страните-членки могат да употребяват някои от фондовете, отпуснати им по бюджета на Европейски Съюз за 2021 - 2027 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР