Украйна ще бъде фокус на политики и дискусии, когато Чешката

...
Украйна ще бъде фокус на политики и дискусии, когато Чешката
Коментари Харесай

Украйна ще бъде приоритет за чешкото председателство на ЕС

Украйна ще бъде фокус на политики и полемики, когато Чешката република поеме ротационното председателство на Европейския съюз идващия месец. Това заяви чешкият министър председател Петр Фиала, съобщи Агенция Франс Прес.

Страната с население от 10,5 милиона души ще поеме шестмесечното председателство на 27-членния блок от Франция на 1 юли и ще го съобщи на Швеция на 1 януари 2023 година

.Овладяване на бежанската рецесия, следвоенно възобновяване на Украйна, енергийна сигурност, подсилване на европейския защитителен потенциал и сигурност в киберпространството. Това ще са главните цели, когато Прага поеме председателството. По думите на премиера устойчивостта на европейската стопанска система и на демократичните институции също ще бъде в светлината на прожекторите.

„ Бихме желали да организираме среща на върха за следвоенното възобновяване на Украйна с проект " Маршал " за Украйна и в наличието на украинския президент Володимир Зеленски “, добави министър председателят и означи, че мирът в Украйна е належащо изискване за провеждането на такава среща на върха.

Европа би трябвало да " продължи да оказва напън върху Русия, да резервира европейското единение по този въпрос, и да продължи да поддържа Украйна, с цел да постави завършек на войната, счита още чешкият министър председател.

По-рано през днешния ден Зеленски се обърна към чешките законодатели в онлайн тирада, като благодари на страната за предоставената от нея помощ и изиска повече поддръжка.

Чешката република одобри повече от 300 000 украински бежанци и изпрати оръжия на стойност над 3,5 милиарда крони (148 милиона долара) от началото на съветската инвазия на 24 февруари.

Мотото на председателството е „ Европа като задача: преосмисляне, възобновяване, одобряване на властта “, като се базира на тирада от 1996 година на починалия чешки президент Вацлав Хавел, която провокира Европа да обмисли своята роля.

Чехия, която се причисли към Европейски Съюз през 2004 година, бе ротационен ръководител на Европейски Съюз през първата половина на 2009 година Тогава шестмесечният мандат беше засенчен от парламентарен избор на съмнение, който смъкна чешкото дясноцентристко държавно управление по средата на председателството.

Подобно на кабинета на Фиала, който поддържа кандидатурата на Украйна за присъединение към Европейски Съюз, тогавашното чешко държавно управление също настояваше за по-тесни връзки сред Европейски Съюз и някогашните руски страни.

През май 2009 година Европейски Съюз започва своя план за Източно партньорство, който целеше да причисли Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна към блока./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР