Украйна се опитва да извади от руска орбита православната си

...
Украйна се опитва да извади от руска орбита православната си
Коментари Харесай

Категорично се доказа като проруски. Как патриарх Даниил подкрепи московското крило на украинската църква

Украйна се пробва да извади от съветска орбита православната си черква, само че българският патриарх Даниил не поддържа това. Преди дни той намерено избра проруското крило на украинската черква. Вижте по какъв начин стана това.

Само за три дни българският патриарх Даниил изпрати два сигнала на поддръжка към проруската част от украинската черква.
На 18 август, че тя устоява " на всички опити за основаване на разцепление ", че опазва " единството, целостта и каноничността на Украинската православна черква " ;На 20 август, че украинската черква, обвързвана с Московската патриаршия, " е подложена на съществени в действителност и юридически ограничавания (...) като резултат от дискриминационната политика на избрани фактори в Украйна ".

" [С тези си действия] патриарх Даниил изрично се потвърди като проруски надъхан български архиерей ", сподели пред Свободна Европа историкът и журналист Горан Благоев .

Двете изявления от София идват часове преди и часове след на Народното събрание в Киев. С него се не разрешава активността на религиозните организации в Украйна, които са свързани с Русия.
Какво гласи новият закон
Текстовете не посочват поименно нито съответна черква, нито дадена вяра, само че всеобщо ги дефинират като " възбрана на проруската черква ". Причината е в това, че украинските управляващи от години приказват, че точно Украинската православна черква (УПЦ), а не някоя друга религиозна организация, е проводник на съветска политика.

Формално Украйна одобри няколко промени в законодателството, засягащи " активността на религиозни организации ".

Текстовете плануват 9-месечен интервал, в който служенията ще продължат, а религиозните организации, обвинени във връзки с Москва, ще могат да ги пресечен под контрола на специфична комисия. Ако комисията откри, че такива връзки въпреки всичко има, тя ще може да се обърне към съда с искане за закриване на църквата. Решението ще може да се апелира.

Украинската православна черква не е едно юридическо лице, а се състои от към 9 хиляди епархии и енории. Всяка една от тях може да апелира настрана в съда.

Ако активността на организацията се забрани, църквата ще загуби своите здания и земи.
Българската и другите църкви
Българският патриарх Даниил обръща особено внимание на опасността за загуба на имуществото. Той направи това на среща с посланика на Съединени американски щати Кенет Мертен на 20 август. Срещата е била по искане на американската страна.

От уеб страницата на Българската патриаршия излиза наяве, че огромна част от диалога е била отдадена на отношението към процесите в украинската православна черква.

Западът гледа на православието в Източна Европа като инструмент за съветското въздействие.

Срещата идва два дни откакто патриарх Даниил изрази поддръжка за проруската украинска черква. Той направи това в писмо във връзка 10-ата годишнина от " тържественото въдворяване [на митрополит Онуфрий] за митрополит Киевски и на цяла Украйна ".

Заедно с Българския патриарх такива писма на поддръжка написаха още Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия ,.
Кои са двете православни църкви в Украйна и по какъв начин се отнася към тях БПЦ
В Украйна има два клона на православната черква:
Украинската православна черква (УПЦ) отпред с митрополит Онуфрий . Съвсем до неотдавна тя се наричаше " УПЦ (Московска патриаршия) ", само че допълнението " Московска патриаршия " беше отстранено и в този момент църквата твърди, че е самостоятелна от Русия. Точно Онуфрий беше митрополитът, поздравен от патриарх Даниил.Православната черква на Украйна (ПЦУ), ръководена от митрополит Епифаний . Тя става самостоятелна от Руската православна черква през 2019 година с Вартоломей .

Военната черква със Сталин до Христос. Поглед от вътрешната страна Лъскав интериор и спорни мозайки. Изграждат ги сега в една голяма черква до Москва. Тя се строи в памет на успеха на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората международна война.
Българската православна черква към момента не признава автокефалията (самостоятелността) на ПЦУ. Но все пак тя се въздържа от това да назовава предводителите и почитателите ѝ разколници.

Новоизбраният Даниил пази позицията на Руската православна черква и приказва за нея като заканонична. Той подлага на критика и Константинополската патриаршия поради поддръжката ѝ за ПЦУ.
Какво знаем за църквата на Московската патриаршия в Украйна
Украинската православна черква (УПЦ) е най-голямата черква в страната по брой свещеници, енории и манастири. Тя е и единствената канонично законна православна черква в Украйна, преди даването на автокефалия на новата ПЦУ през 2019 година

С декрета си вселенският патриарх Вартоломей приключи издадено през 1686 година решение на Московската патриаршия краткотрайно да управлява духовния живот на християните на територията на днешна Украйна.

През 2022 година УПЦ осъди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и настоя, че е скъсала връзките си с Москва, само че в устава ѝ е записано, че тя е част от структурите на РПЦ. Според украинските управляващи тя в никакъв случай не е прекъсвала връзките си с Москва, а в противен случай - съучаства на съветската експанзия посредством шпиониране, бойкот, измама и агитация в нейна изгода. РПЦ в Украйна е неразрешена.

От началото на войната против над 100 свещеници от УПЦ са формирани наказателни каузи по обвинявания, свързани с поддръжката им за Русия, 26 от които са завършили с неоправдателни присъди.

Според изследване на Киевския интернационален социологически институт от май към 82% от украинците поддържат цялостната възбрана на УПЦ.
Защо това не е ерес и за какво се приказва даже за обединяване
Може ли да се реши изходът от този ерес сред УПЦ и ПЦУ? Наскоро Епифаний за следващ път предложи на Онуфрий да стартират съединителен развой в интерес на украинската страна и вярващи, само че Онуфрий не се вслуша.

Според Горан Благоев разединението на УПЦ и ПЦУ не може да се назова " ерес ", тъй като разколът е обвързван с догматите и каноните на църквата.

" Тук става въпрос за чисто административно разделяне, което е напълно в реда на каноните, това са дейности на ПЦУ, която получава своята самостоятелност от Цариградската патриаршия ", сподели той.

По думите му се следва остарелият църковен принцип " една територия (държава) - една черква ".

" Всяка друга черква на дадената територия, която е обвързвана с друга поместна черква, към този момент поражда подозрение за несъмнено политическо въздействие. А когато става дума за Московската патриаршия, това е повече от явно ", сподели той.
Редно ли е страната да се меси в църковни каузи
Решението на Върховната рада е дълго чакано и мъчно взето.

Още в края на 2022 година Съветът за национална сигурност и защита на Украйна приема редица решения, ориентирани към възбрана на УПЦ на Московската патриаршия в страната. По това време УПЦ упорства, че е прекъснала изцяло връзките си с Руската православна черква.

През януари 2023 година обаче украинското държавно управление разгласява заключенията на експертна комисия, съгласно които УПЦ към момента поддържа връзки с РПЦ. През същия месец кабинетът внася в Народното събрание законопроекта за възбрана на религиозните организации, свързани с РПЦ.

Някои депутати, в това число и тези от ръководещата партия " Слуга на народа ", определяха законопроекта като " спорен " и до неотдавна не го подкрепяха. Той беше признат на първо четене през октомври 2023 година

По-рано – през март същата година, украинските управляващи анулираха контракта за наем с УПЦ на териториите и постройките на Киево-Печерската лавра и. Киево-Печерската лавра е православен манастирски комплекс в Киев, включен в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

" Вероятно УПЦ ще откри пари за всички правосъдни каузи за оборване на признатия от Радата закон, в това число в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), и няма гаранция, че в този случай ще завоюва страната ", споделя пред Радио независимост ръководителят на Държавната работа за етнополитика и свободата на съвестта, теологът Виктор Еленски .
Какви са реакциите на новия украински закон
След окончателното приемане на законопроекта говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че Украйна " унищожава същинското православие радикално " и основава " квазиправославна черква ".

Говорителят на УПЦ митрополит Климент сподели, че църквата възнамерява да продължи да работи като " истинна черква, приета от огромното болшинство практикуващи украински вярващи и от поместните църкви по света ".

Опитите да бъде неразрешена ще доведат до интернационално дискредитиране на Киев, в това число тъй като УПЦ няма никакви административни връзки със задгранични центрове " и " не съществува нито един украински документ, който да удостоверява това ". Според него законът не е толкоз поради църквата, а е поради имуществото ѝ.

На собствен ред представителят на РПЦ Владимир Легойда сподели, че украинският закон " нарушава главните правила на свободата на съвестта и правата на индивида ".

" Формално видяно, не е редно страната да се намесва в чисто църковни каузи, само че първо, в Украйна църквата не е отделена изцяло от страната - както и в България, а и там обстановката е въпрос на национална сигурност ", сподели Горан Благоев.

" При състояние че в църковна конструкция има потвърдени най-малко 100 свещеника, които правят изменничество по отношение на страната, тази конструкция явно би трябвало да бъде сложена отвън закона. "

Благоев подсети, че до момента страната не се е намесвала по този начин фрапантно в църковните каузи - нито при разделянето в църквата, нито при противостоенето сред двете църковни структури промосковската и проукраинската.

" Но в случай че има изменничество по отношение на държавния суверенитет, мисля, че нито една демократична страна не би търпяла сходно нещо ", сподели той.

" Това може да наподобява като нарушение на религиозните права, само че от позиция на положението на страна, която е обект на експанзия и във война с съперник, който на нейна територия има своя църковна конструкция, няма друго решение ", прибавя той.
Църквата като инструмент за съветско въздействие
От руско време църквата в Русия е територия и " ухо " на специфичните служби. РПЦ освен поддържа съветската инвазия в Украйна, само че и се трансформира в един от главните идеолози на войната. В края на март тази година по този начин нареченият Световен съветски национален събор , извършен в Москва под егидата на РПЦ, назова войната против Украйна " свещена " и разгласи, че цялата ѝ територия би трябвало да влезе в " зоната на извънредно въздействие на Русия ".

През април Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призна РПЦ за инструмент на кремълската агитация, а главата на църквата, патриарх Кирил и йерарсите - за съучастници в закононарушенията на Русия против Украйна.

На фона на църковния закон в Украйна новоизбраният български патриарх Даниил приветствено писмо на главата на УПЦ Онуфрий. В същото време Даниил излезе в отбрана на УПЦ пред американския дипломат в България Кенет Мертен .

" Не мисля, че беше работа на американския дипломат да върви там [на среща с Даниил], тъй като прави доста неприятна услуга на концепцията за евроатлантическата ориентировка на България ", сподели Горан Благоев.

По думите му има и други механизми и " в случай че някой директно визира позициите на българската черква, това е украинската страна, а не американската ".

Даниил е прочут с проруските си възгледи, които съответстват с популяризираните от Кремъл тези. Той да вземем за пример оневинява съветските закононарушения в Украйна, като споделя, че нападнатата страна също има виновност за нашествието на Москва в Киев.

Българският патриарх отхвърля и историческите обстоятелства за развиването на Украйна като страна, като изказванието на съветския президент Владимир Путин, че тя е била основана от руския водач Владимир Ленин.
БПЦ или единствено Даниил поддържа УПЦ
" Сега Даниил изрично се потвърди като проруски надъхан български архиерей. Но от чие име приказва той пред американския дипломат - от името на Светия Синод на БПЦ или от свое лично ", пита Горан Благоев.

Той споделя, че синодът е групов орган и Даниил е пръв измежду равни. За разлика от съветската черква, която е с патриаршеско ръководство.

" Всички синодални архиереи ли стоят зад това мнение или Светият синод няма единно мнение? "

Защото преди няколко месеца двама български митрополити - Николай Пловдивски и Кипиян Старозагорски , имаха съслужение с архиерей от приетата от Цариградската патриаршия православна черква на Украйна.

БПЦ е със синодално ръководство, т.е. патриархът е пръв сред равни. И даже от свое име да приказва Даниил, това се тиражира като мнение на БПЦ.

" Въпросът е дали Даниил не се изкушава да преструктурира българската черква по модела на съветската ", споделя Горан Благоев.

Според него е значимо това дали БПЦ скъсва със зависимостта и свързаността си с съветската патриаршия, която е в изолираност от православния свят, или резервира и задълбочава своите трайни връзки с московската патриаршия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР