Украйна се опита да атакува руски цивилни плавателни съдове в

...
Украйна се опита да атакува руски цивилни плавателни съдове в
Коментари Харесай

Според карта в „Первый канал“ Русия е унищожила украински морски дронове близо до Варна и Бургас

" Украйна се опита да нападна съветски цивилни плавателни съдове в Черно море с безпилотни катери, само че съветските военноморски сили откриха и унищожиха навреме нападателите ", заяви представителят на съветското министерство на защитата военачалник Игор Конашенков, представен от ТАСС. И посочи, че по-късно " Сергей Котов " и " Василий Биков " са траяли да извършват дилемите си - да патрулират в региона и да управляват навигацията.

Киев отхвърли да е атакувала цивилни плавателни съдове в Черно море и ги назова " измислици ".

" Без подозрение тези изказвания на съветските представители са измислени и не съдържат и капка истина. Украйна не е атакувала, не нападна и няма да нападна цивилни плавателни съдове или каквито и да било други цивилен обекти ", съобщи за Ройтерс Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски.

Информацията за случая не може да бъде доказана от самостоятелен източник, само че откакто Москва се отдръпна от зърнената договорка, тя разгласи, че няма да допусне кораби до украинските пристанища.

В устрема си да сковава износа на украинска селскостопанска продукция по море Русия подхваща все по-дръзки и безразсъдни нападателни дейности, които могат да засилят напрежението в Черноморския район и да я вкарат в директна военна борба с НАТО, сочи анализът от съвещанието на съвета на НАТО-Украйна, извършено в Брюксел предходната седмица.

По-рано Руската федерация изпратиха обществена нотификация за установяване на временна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения. Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България.

" Новата съветска зона за предизвестие в Черно море в границите на изключителната икономическа зона на България основава нови опасности за неправилни преценки и ескалация, както и съществени спънки пред свободата на корабоплаването ", бе декларирано след срещата.

" Определянето на предупредителна зона за Черно море нормално се прави за няколко дни - до момента в който трае военното обучение. По-притеснителното е, че 10-дневния период на известието на Русия изтече на 29 юли и бе удължена с още 10 дни ", сподели в края на предходната седмица военният министър Тодор Тагарев.

А днешният случаят в Черно море се случва покрай България.

Според Част V на Конвенцията за морско право на Организация на обединените нации от 1982 година изключителна икономическа зона (ИИЗ) е пространство директно оттатък разпрострялото се на 12 морски благи (или 22 километра) териториално море, в което работи характерен юридически режим. То не може да доближава до повече от 200 морски благи (или 370 километра) от изходната линия, от която стартира измерването на териториалното море.

Москва към този момент нанесе ракетни удари по пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и единствено на към 200 метра от територията на натовска Румъния.

" Тази война трансформира част от Черно море в зона на спор. Ракетите, изстрелвани от съветските бойни кораби, визират и цели, удрят градове и детайли на гражданската инфраструктура в Украйна, убивайки почтени хора и излагайки на заплаха милиони украински жители. Видяхме неотдавна, че тези удари визират и цели, намиращи се доста покрай Румъния, а вие като оператори на зенитни ракети разбирате доста добре естеството на тези опасности ", съобщи румънският министър на защитата Анджел Тълвар, който взе участие през днешния ден в гала във връзка 50-годишнината от основаването на Първа бригада Ракети земя-въздух " Ген. Николае Даскалеску ". Той акцентира, че Румъния е част от най-силния военно-политически алианс в света, а този статут дава " най-важните " гаранции за сигурността в цялата й история. " Драматичният опит на Украйна ни демонстрира и че защитата стартира от у дома ", добави Тълвар.

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР