Украйна се е превърнала в базар за дрехи втора употреба

...
Украйна се е превърнала в базар за дрехи втора употреба
Коментари Харесай

Украйна има нужда от пари, а не от старите дрехи на Европа

„ Украйна се е трансформирала в базар за облекла втора ръка за цяла Европа “, казва Настя Стефанович, доброволец в разпределителния център в Лвов. В пунката получават доста бебешки и детски облекла, само че незадоволително обувки и маратонки за възрастни. Още по-малко са даренията, които могат да бъдат предадани на бойците на фронтовата линия.

„ Има хора, които са необикновено великодушни към Украйна, само че има и такива, които просто си изхвърлят старите облекла “, споделя координаторът на центъра. Когато даренията не са годни са приложимост, това в допълнение усложнява работата на доброволците, които би трябвало да ги изхвърлят някъде или „ да ги изпратят в подслон за кучета, с цел да се употребяват за постелки. “

„ Разбирам, че желаете да помогнете, само че би трябвало да ни почитате “, споделя Тетяна Косторна, координатор на центъра за систематизиране на помощи пред Дейсън Бобиен, сътрудник на самостоятелното издание NPR.  " Уважавайте хората, които са изгубили всичко. "

Художественият комплекс в сърцето на украинския град Лвов е едно от местата, които променя предназначението си в отговор на войната в Украйна. Откакто е почнала войната комплексът е пункт за събиране и систематизиране на помощи, а постройката е изпълнена с дарения.

В залата на театъра жени сортират кутии с чорапи, в мазето студенти по медицина разпределят медикаменти. В други пространства доброволци разпределят дарените пакети суха храна. Художествената изложба на втория етаж е претъпкана от хиляди торби с дарени облекла.

В края на деня, центърът успява да предостави основни храни и облекла на към 500 фамилии.

Доброволците, работещи там обаче споделят, че има огромно разминаване сред даренията, които получават и тези, от които имат потребност.

Физическите дарения могат да бъдат тромави и лишават време за доставка. Това мнение споделя и Каролина Линдхолм Билинг, представител на Върховен комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в Украйна. Поради тази причина Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците и коалиция от групи за подкрепяне ускоряват стратегия, която да подарява парични средства непосредствено на украинците напуснали дома си.

„ ВКБООН възнамерява да отпусне безусловни парични дотации на минимум 360 000 вътрешно разселени лица “, споделя Билинг. Организация на обединените нации пресмята, че близо 6,5 милиона украинци - от население от 43,7 милиона – са изоставили домовете си, само че не са напуснали границите на страната.

Програмата ще стартира с разпределение на средства посредством украинската пощенска услуга. Семействата ще могат да получават 2220 украински гривни или почти 75 $ на човек на месец във всеки клон на пощенската работа, без значение къде се намират в страната.

Помощта ще бъде налична най-малко през идващите три месеца. А паричните средства, които ще получават украинците, не са задоволителни, с цел да се преодолее прага на бедността и дори да се наеме апартамент в множеството елементи на Украйна, само че ще подкрепят фамилиите в потребност.

ВКБООН взе участие и в други сходни стратегии, за финансово подкрепяне бежанци в Полша и Молдова. Програмите в тези страни изплащат парите на банкомати, вместо на пощенски гишета.

„ Във военна зона е доста по-лесно да бъдат прехвърляни пари, в сравнение с да пренасяте камиони с храна, пелени и облекла “, споделя Билинг. Освен това парите са доста по-полезни за получателите, счита тя: „ По-добре е хората да имат пари и да могат да купуват каквото желаят. Те може да избират паста пред ориз, или да са привикнали да готвят с масло от рапица вместо със зехтин. Получаването на пари има повече смисъл от приемането на пакет с нещата, които желаят, само че такива, които не биха употребили “.

ВКБООН и групи за помощ, в това число Международната организация по миграция, Mercy Corps и други, стартират да записват хора в програмата за систематизиране на пари. От организациите се надяват заплащанията да тръгнат през идващите дни. 

В международен мащаб филантропичните групи стартират да осъзнават, че паричната помощ е доста по-важна при някои бедствия. Кризата в Украйна е едно от тях, твърди и Войтек Вилк, началник на Полския център за интернационална помощ. В Полша няколко обособени пилотни стратегии към този момент подаряват пари в брой непосредствено на бежанците.

„ Изпращането на парична помощ в засегнатия от суша регион в Африка, когато няма храна, евентуално няма да има никакъв смисъл, само че в Полша има доста храна по рафтовете на супермаркетите. Банковата система действа. Притокът на пари също оказва помощ, а не подбива локалните търговци. Някои хора се тормозят, че е по-вероятно парите да доведат до измами, корупция или корист със средствата. Но всяка машинация може да бъде овладяна. “, твърди Войтек Вилк.

Целта на страната е да се употребяват единствено заплащания в брой в интервал от няколко месеца и по този начин да се помогне на бежанците да се открият, споделя Вилк. Дългосрочният проект е украинските бежанци да бъдат записани в полската система за обществено обезпечаване. Това ще им разреши да работят легално в страната до 18 месеца и да получат достъп до обществено подкрепяне при безработица, право на жилище и други компенсации.

Най-голямото предизвикателство за програмата за парична помощ, съгласно Уилк, ще бъде да се намерят задоволително донори, които да я финансират.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР