Украйна съобщи, че войските ѝ са навлезли още по на

...
Украйна съобщи, че войските ѝ са навлезли още по на
Коментари Харесай

„Окупаторите явно са в паника“. Украйна настъпва на изток, Русия се принуди да изтегли Черноморския флот от Крим

Украйна заяви, че войските ѝ са навлезли още по на изток в територия, напусната наскоро от Русия, което приготвя почвата за вероятно нахлуване против окупационните сили на Москва в района на Донбас, до момента в който Киев търси повече западни оръжия, съобщи „ Ройтерс “.

„ Окупаторите очевидно са в суматоха “, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в телевизионно послание късно в понеделник, като добави, че в този момент се е съсредоточил върху „ скоростта “ в освободените региони.

„ Скоростта, с която се придвижват нашите войски. Скоростта във възобновяване на естествения живот “, сподели Зеленски.

Украинският водач също по този начин загатна, че ще употребява видеообръщението си към Общото заседание на Организация на обединените нации в сряда, с цел да призове страните да ускорят доставките на оръжия и помощи.

„ Правим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че потребностите на Украйна ще бъдат задоволени на всички равнища – отбранително, финансово, икономическо, дипломатическо “, съобщи Зеленски.

Въоръжените сили на Украйна са възстановили цялостния си надзор над село Билохоровка и се готвят да отвоюват цялата Луганска област от съветските окупатори, съобщи губернаторът на региона Сергей Хайдай. Селото се намира единствено на 10 километра западно от град Лисичанск, който падна под властта на руснаците след седмици на яростни сражения през юли.

„ Ще се води битка за всеки сантиметър “, написа Хайдай в Telegram. „ Врагът приготвя защитата си. Така че няма просто да влезем. “

Луганск и прилежащата провинция Донецк съставляват индустриализирания източен район Донбас, който Москва твърди, че има намерение да превземе като съществена цел на по този начин наречената „ специфична военна интервенция “ в Украйна.

Украинските войски започнаха да навлизат в Луганск, откакто прогониха съветските сили от североизточната Харковска област в светкавична контраатака този месец.

В знак на раздразнителност от страна на подкрепяната от Москва администрация в Донбас по отношение на триумфа на неотдавнашната атака на Украйна, нейният водач прикани за незабавни референдуми за присъединението на района към Русия.

Денис Пушилин, началник на основаната в Москва сепаратистка администрация в Донецк, прикани своя сътрудник, водач на сепаратистите в Луганск, да обединят напъните си за подготовка на референдум за присъединение към Русия.

Генералният щаб на Украйна заяви, че боевете през последното денонощие са били лимитирани в Донецка област, а съветските офанзиви са били отблъснати край селищата Майорск, Веселе, Курдюмивка и Новомихайловка.

В южната част на страната, където следващата украинска контраатака напредва по-бавно, въоръжените сили на Украйна оповестиха, че са потопили баржа, пренасяща съветски войски и съоръжение, през река край Нова Каховка в Херсонска област.

„ Опитите за създаване на прехода не съумяха да устоят на огъня на украинските сили и бяха спрени. Баржата се трансформира в допълнение към подводните сили на окупаторите “, се споделя в изказване на военните във Фейсбук.
Руският Черноморски флот се реалокира от Крим
Повишеният украински капацитет за удари на далечни дистанции евентуално е принудил съветския Черноморски флот да реалокира някои от подводниците си от пристанището Севастопол в Крим в Новоросийск в Краснодарския край в Южна Русия, обявиха английските военни във вторник.

Руският Черноморски флот е преместил част от подводниците си от пристанището в Севастопол в Крим към пристанище Новоросийск в Краснодарския край в Южна Русия, заяви английската войска, представена от „ Ройтерс “.

Предислокацията евентуално се дължи на смяната напоследък на обстановката със сигурността на локално равнище предвид на повишилите се благоприятни условия на Украйна да нанася удари на далечно разстояние, показва английското министерство на защитата в ежедневната си разследваща сводка в Туитър.

„ През последните два месеца щабквартирата на флота и най-голямото му летище за военноморска авиация бяха подложени на набези “, добави ведомството.
Звествата в Изюм
Украйна към момента прави оценка какво се е случило в регионите, които бяха под съветски надзор в продължение на месеци, преди разгромът на съветските войски трагично да промени динамичността на войната по-рано този месец.

На голямо неподготвено гробище в горите край отвоювания град Изюм украинските правосъдни специалисти до момента са изровили 146 тела, заровени без ковчези, съобщи в понеделник регионалният шеф на Харков Олех Синехубов. На мястото са открити към 450 гроба, съобщи Зеленски.

Правителството към момента не е съобщило по какъв начин са починали множеството от хората, макар че съгласно публични лица десетки са починали при обстрел на жилищна постройка, а има признаци, че други са били убити от шрапнели.

Според предварителните прегледи четирима са имали следи от изтезания – ръцете им са били вързани зад тила, а в един от случаите – въжето е било завързано към врата им.
Тревога за нуклеарната централа
В понеделник Украйна упрекна съветските сили в обстрел наоколо Южноукраинската атомна електроцентрала в Николаевска област.

Взривът е избухнал на 300 метра от реакторите и е развалил постройките на централата малко след среднощ в понеделник, се споделя в изказване на украинския оператор на атомна сила „ Енергоатом “.

Реакторите не са развалени и никой от личния състав не е потърпевш.

„ Русия заплашва целия свят. Трябва да я спрем, преди да е станало прекомерно късно “, съобщи Зеленски в обява в обществените мрежи.

Ударите ще усилят международната угриженост за опцията от атомна злополука, която към този момент се увеличи от боевете към друга атомна електроцентрала в южната част на Запорожие, завладяна от съветските сили през март.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР