Украйна съобщи, че е открила над 1200 тела в района

...
Украйна съобщи, че е открила над 1200 тела в района
Коментари Харесай

Над 1200 тела на жертви са открити край Киев

Украйна заяви, че е разкрила над 1200 тела в региона на Киев, където бяха осъществени жестокости по време на съветската окупация през предишния месец.

През уикенда Украйна беше подложена на тежки бомбардировки, които усилиха броя на жертвите шест седмици след съветската инвазия.

В неделя сутринта обстрел лиши живота на двама души в североизточната част на Харков, втория по величина град в Украйна, заяви регионалният шеф Олег Синегубов, ден откакто съгласно управляващите 10 цивилни, в това число дете, са починали при бомбардировка югоизточно от града.

" Руската войска продължава да води война против цивилното население заради неналичието на победи на фронта ", съобщи Синегубов в Телеграм.

Володимир Зеленски още веднъж осъди жестокостите против цивилни жители и след диалог с немския канцлер Олаф Шолц съобщи, че са се съгласили, " че всички причинители на военни закононарушения би трябвало да бъдат разпознати и осъдени ".

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че страната изследва хипотетичната виновност на 500 висши съветски чиновници, в това число президента Владимир Путин, за хиляди военни закононарушения.

А съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан даде обещание, че Съединени американски щати " ще работят с интернационалната общественост, с цел да се уверят, че има виновни " за това, което той назова " всеобщи зверства ".

Във Ватикана папа Франциск прикани за великденско преустановяване на огъня, с цел да се проправи пътят към мира, като осъди войната, в която " беззащитни цивилни " са подложени на " отвратителни кланета и свирепост ".

Броят на жертвите набъбна и в източната част на Украйна, където в петък при ракетен удар на железопътна гара в град Краматорск починаха 57 души, съгласно ревизираната равносметка, оповестена от Павло Кириленко, губернатор на Донецка област.

" Виждаме подготовката за значими сражения, някои хора споделят решаващи, на изток ", сподели той в събота на конференция с гостуващия австрийски канцлер Карл Нехамер.

" Готови сме да се бием и паралелно с това да търсим метод да прекратим тази война посредством дипломация ".

Поставяйки началото на лична дипломатическа самодейност, Нехамер съобщи, че ще се срещне с Путин през днешния ден - ход, за който неговият представител настоя, че е координиран с " Берлин, Брюксел и... Зеленски ". Австрия е член на Европейския съюз, само че не и на НАТО.

Нехамер ще бъде първият европейски водач, който ще посети Кремъл от началото на нашествието на 24 февруари.

В неделя Организация на обединените нации заяви, че досега в Украйна са регистрирани 4232 цивилни жертви, от които 1793 убити и 2439 ранени.

Войната се отразява тежко и на стопанската система на района. В неделя Световната банка разгласява ужасяваща прогноза, съгласно която стопанската система на Украйна ще се срине с 45,1 % през тази година - доста по-мрачна вероятност от тази, която предвиждаше даже преди месец - до момента в който в Русия Брутният вътрешен продукт ще намалее с 11,2 %.

В неделя Украйна упрекна пропагандата на Кремъл със съдействието на съветските медии, че е положила основите на кървавата акция.

Но в изявление за предаването " Среща с пресата " на NBC украинският външен министър Кулеба съобщи, че остава отворен за договаряния с руснаците.

" Ако това, че ще седна с руснаците, ще ми помогне да предотвратя най-малко едно кръвопролитие като в Буча или най-малко още едно нахлуване като в Краматорск, би трябвало да се възползвам от тази опция ", сподели той./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР