Украйна привика българския посланик в страната Костадин Коджабашев заради изказването

...
Украйна привика българския посланик в страната Костадин Коджабашев заради изказването
Коментари Харесай

Киев привика българския посланик заради коментара на Радев за Крим

Украйна привика българския дипломат в страната Костадин Коджабашев поради изявлението на президента Румен Радев по време на избирателен спор, че Крим " сега е съветска територия “.

че чака президентът да отдръпна думите си, които се " разминават с формалната позиция на София, която е в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на нашата страна в границите на интернационално приетите ѝ граници “.

" Очакваме от българския президент Румен Радев да поправя изказването си ", показаха от украинското външно министерство.

Оттам прецизираха, че българският дипломат е уверил, че " България твърдо поддържа териториалната целокупност на Украйна, статутът на Крим като неделима част от държавната ѝ територия, и напъните за преустановяване на окупацията, в частност посредством присъединяване на България в Кримската платформа”.

В кандидатпрезидентския спор Радев сподели също, че западните наказания против Москва не дават предстоящите резултати и че Европейският съюз би трябвало да възвърне разговора с Русия, без значение какъв брой обтегнати са връзките.

Съперникът му на балотажа Атанас Герджиков бе на друго мнение:

" Крим е украински - това какъв байрак се вее над него, няма значение, тъй като всякога, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея “.

Отношенията с Русия белязаха първата кандидат-президентска акция на Радев, когато той още веднъж сподели, че Крим е съветски.

Европейският съюз обаче наложи наказания на Москва поради противозаконната анексия на Крим.

Въпреки че Радев от време на време се афишира против глобите, той по този начин и не повдигна публично въпроса на европейско равнище.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР