Украйна предложи да приеме неутрален статут в замяна на гаранции

...
Украйна предложи да приеме неутрален статут в замяна на гаранции
Коментари Харесай

Пробив в преговорите: Украйна предлага неутралитет, Русия намалява военните действия

Украйна предложи да одобри безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурност по време на оповестява " Ройтерс ".

Това значи, че страната няма да се причислява към военни съюзи или да приема военни бази, разясниха украинските договарящи.

Предложенията ще включват също 15-годишен интервал на съвещания по отношение на статута на анексирания Крим , като те могат да влязат в действие единствено при положение на цялостно преустановяване на огъня, обявиха договарящите пред кореспонденти в Истанбул.

Това са най-подробните и съответни оферти, които Украйна е сложила обществено досега. Те също по този начин плануват гаранции за сигурност в сходство с член 5 НАТО по отношение на груповата защита. Полша, Израел, Турция и Канада биха могли да бъдат измежду евентуалните гаранти за сигурност.
 Русия и Украйна преговаряха три часа Обновена
Русия и Украйна преговаряха три часа

Разговорите не престават на следващия ден

" Ако успеем да консолидираме тези основни разпореждания, а за нас това е най-основното, тогава Украйна фактически ще бъде в положение да задържи сегашния си статут на неядрена страна отвън Алианса под формата на непрекъснат неутралитет ", уточни договарящият от украинска страна Александър Чали.

Няма да одобряваме непознати военни бази на наша територия, нито да разполагаме военни контингенти на наша територия и няма да влизаме във военно-политически съюзи, акцентира той и добави, че военните учения на украинска територия ще се проведат със единодушието на страните поръчители.

В актуалните украински оферти има задоволително материал, с цел да се подсигурява среща сред украинския президент обявиха украинските договарящи, добавяйки, че чакат отговора на Русия.

От своя страна съветският основен договарящ Владимир Медински разгласи по време на конференция, че първият ден на договарянията сред Украйна и Русия е бил градивен.
 Зеленски към този момент не желае зона без полети и участие в НАТО
Зеленски към този момент не желае зона без полети и участие в НАТО

Съединени американски щати желаят да дадат на Киев противокорабни ракети

Руската федерация в Истанбул получи ясно дефинирана позиция от Украйна, съобщи той и добави, че Русия ще предприеме " стъпки за деескалация на спора с Украйна ". Медински акцентира, че намирането на компромис и бързата работа по контракта е от значително значение.

По негови думи среща сред Путин и Зеленски може да се случи " незабавно щом бъде квалифицирано съглашението ".

Впоследствие Министерството на защитата на Русия разгласи, че " фрапантно ще понижи " военната интензивност в посока Киев и Чернигов, " с цел да сътвори условия за разговор ". Този ход пристигна директно след приключването на новия кръг договаряния сред Русия и Украйна в Турция.

Руският заместник-министър на защитата Александър Фомин уточни, че решението е взето в светлината на " договарянията за подготовка на съглашение за неутралитета и неядрения статут на Украйна ". Той също по този начин прикани Украйна да съблюдава Женевската спогодба за отношението към военнопленниците.

Разговорите сред украинските и съветските договарящи в Истанбул означиха най-значителния прогрес в полемиките до момента, посочи на собствен ред турският външен министър Мевлют Чавушоглу след приключването на договарянията.

Той съобщи, че Турция приветства това двете страни да реализират компромис и общо съгласие по избрани въпроси и посочи, че войната би трябвало да завърши допустимо най-скоро.

Чавушоглу добави, че се чака на по-късна дата да бъдат разисквани " по-трудни въпроси " сред украинския и съветския външен министър, като добави, че водачите на двете страни ще се срещнат след това.
 Ердоган приканва Путин да направи
Ердоган приканва Путин да направи " почетен излаз " от войната

Опитва да го убеди да стане проектант на мира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР