Украйна постига частична, но „значителна“ печалба на юг, тъй като контраофанзивата се засилва на

...
Украйна обяви частичен успех в село по южния фронт, докато
Коментари Харесай

Украйна обяви "частичен успех" в село по южния фронт, докато контраофанзивата на Киев продължава да се бори да постигне значителен напредък.

На други места Русия атакува близо до Купянск в североизточния район на Харков, който граничи с Русия, район, в който бяха подложени значителни обстрели и първата голяма украинска евакуация от месеци.

Усилията на Украйна да настъпи към Азовско море продължават с ожесточени боеве по фронтовите линии.

Районът е основна цел за Украйна, тъй като навлизането дълбоко в територията би означавало прекъсване на сухопътния мост на Русия между анексирания Крим и Източен Донецк.

Украйна обяви "частичен успех" край село Роботине в Запорожка област, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили. В петък видео и изображения в социалните медии показаха, че украински войски са влезли в селото.

Институтът за изследване на войната [ISW] каза, че дори незначителните печалби на Украйна в тази област са значителни.

„Способността на украинските сили да напреднат до покрайнините на Роботайн – за чиято защита руските сили отделиха значителни усилия, време и ресурси – остава значителна, дори ако украинските печалби са ограничени в този момент“, каза ISW.

Междувременно руснаците направиха "неуспешни опити" да си върнат загубените позиции близо до село Урожайне в източната Донецка област, съобщи Генералният щаб. В четвъртък Украйна обяви "частичен успех" в завоюването на позиции в района.

Също така в Източна Украйна руските сили се опитват да „ескалират и да поемат инициативата“ в опит да „изтеглят“ украинските войски от други райони на фронтовата линия, според регионален военен служител.

В посока Лиман-Купянск в североизточната част на Харковска област „противникът се опитва да ескалира и да поеме инициативата в това направление и атакува нашите позиции“, каза заместник-командирът на Източната военна група за стратегически комуникации Сергей Череватий в коментари, направени по националната телевизия в събота.

Руските сили са направили опити за настъпление близо до Купянск, които са били отблъснати в редица населени места в района, според ежедневната актуализация на украинския генерален щаб. Градът падна по време на ранните етапи на конфликта, но беше освободен миналата есен.

Тази седмица беше наредена задължителна евакуация за Купянск и околните райони, тъй като Русия засили обстрела на района и твърди, че е превзела някои украински позиции.

Дългоочакваната контраофанзива на Украйна е в ход от седмици, като битките са фокусирани по източния и южния фронт. Киев започна кампанията с надеждата да си върне територията, завзета от Русия. Но досега всички печалби бяха малки и за тях се бореше мъчително.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР