Украйна поиска външни гаранти за сигурността ѝ срещу руската заплаха

...
Украйна поиска външни гаранти за сигурността ѝ срещу руската заплаха
Коментари Харесай

Украйна не приема вариант за неутралитет по австрийски или шведски образец

Украйна изиска външни гаранти за сигурността ѝ против съветската опасност и отхвърли вид за неутралитет по австрийски или шведски пример. По-рано Кремъл съобщи, че сходен сюжет може да се преглежда като компромис. Украинският водач Зеленски акцентира, че всяко спокойно съглашение би трябвало да пази страната му от бъдещи закани. След диалози с съветския си сътрудник в Москва, турският външен министър Мевлут Чавушоглу съобщи, че войната би трябвало да спре.

Украйна се намира в директна война с Русия, затова мирният модел може да бъде единствено украински, разгласи договарящият на Киев Михайло Подоляк. Той акцентира, че страната му желае цялостни гаранции за сигурност. Според него страните, които ги дават, не би трябвало като в този момент да останат безучастни при нахлуване против Украйна, а да се намесят интензивно на нейна страна и да ѝ дават " неотложно " нужното въоръжение. Киев упорства и за определяне на зона, неразрешена за полети над страната, при положение на експанзия против Украйна.

" Можем и би трябвало да преговаряме за обективен мир за Украйна, за същински и работещи гаранции за сигурността. Това е амбициозна и сложна задача. Това е дълъг път, само че съм сигурен, че ние, украинците, можем да го създадем. Ние, украинците, можем да спечелим и да се върнем към мира, за който всички толкоз жадуваме ", съобщи Володимир Зеленски - президент на Украйна.

По-рано Русия даде да се разбере, че би приела сюжет за украински неутралитет при опазване на лична войска по сходство на Австрия и Швеция. Австрия е неутрална и не може да изпраща войски в зони на спор отвън задачи на Организация на обединените нации. Швеция не е член на НАТО. Страната се отхвърли от неутралния си статут след края на Студената война, паралелно с влизането си в Евросъюза през 1995 година

" Неутралният статут се разисква съществено, несъмнено, с гаранции за сигурността. Точно това сподели президентът Путин през февруари. Всички благоприятни условия и общоприети гаранции за сигурността на Украйна и всички страни, в това число Русия, като се изключи разширението на НАТО. Сега тъкмо тези неща се разискват на договарянията, там има доста съответни формулировки, които съгласно мен, са покрай координиране ", съобщи Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Сергей Лавров одобри турския си сътрудник Мевлут Чавушоглу, който съобщи, че приоритет на Анкара е евакуация на оставащите цивилни в обкръжения украински град Мариупол. Чавушоглу още веднъж предложи домакинство на Турция за среща Путин - Зеленски като крачка към реализиране на трайно преустановяване на огъня.

Домакинът Лавров съобщи, че няма спънки пред образуване на среща на върха, само че единствено в случай че тя не е самоцелна и утвърди съглашения, реализирани от двата преговорни екипа. Сред големите проблеми остават статута на анексирания Крим и на двата сепаратистки региона в Донбас, приети от Москва за самостоятелни страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР