Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната

...
Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната
Коментари Харесай

Мария Габриел се срещна със Зеленски: Украйна цени решението ни за отмяна на забраната за внос на украинско зърн

Украйна прави оценка, че решението на България да не удължи възбраната за импорт на украински селскостопански артикули не е било леко, съобщи снощи пред публицисти в Ню Йорк вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

" Но тъкмо тъй като тъкмо в този миг на компликация, когато изразяваш взаимност, имаш силата да вземеш такива решения, то се прави оценка. Оценява се и от Европейската комисия ", сподели Габриел след срещата си с президентите на Украйна и Румъния Володимир Зеленски и Клаус Йоханис и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Оказването на поддръжка за Украйна " не носи негативи на страната. Напротив, до момента в който оставаме обединени, до момента в който сме тук в тези сложни моменти, когато търсим общо решение, това е нещо, което може на всички да носи изгоди ", добави тя.

По думите ѝ, на срещата Фон дер Лайен е приветствала решението на България и Румъния да не не престават възбраната си и с това са се позиционирали доста мощно.

Габриел дефинира като " неоснователни "  критиките на президента Румен Радев към държавното управление, че не води политика за увещание на Австрия да отстрани ветото против България за Шенген и добави, че има планувано посещаване на премиера в Австрия. " Но аз считам, че когато отиваш на посещаване, отиваш когато си покрай резултат. Ние преди този момент желаеме да си свършим работата ", сподели тя.

По думите ѝ няма ден или среща - от дипломатическо до икономическо институционално равнище - когато да не се повдига тематиката за влизането на България в Шенген.

" Oкуражавам премиера Денков да направи аудиенция в Австрия допустимо по-скоро, има способи. Да предложения премиера Нехамер по този начин, както аз го поканих, отидохме дружно на границата, имаме и постоянен разговор с президента, тъй че да бъде чут нашият глас доста повече, доста по-силно ", сподели през вчерашния ден пред български медии в Ню Йорк Румен Радев. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР