Украйна обяви в четвъртък, че нейните въоръжени сили са изтласкали

...
Украйна обяви в четвъртък, че нейните въоръжени сили са изтласкали
Коментари Харесай

Украйна овладя Змийския остров. Москва твърди, че това е руски жест на добра воля 


Украйна разгласи в четвъртък, че нейните въоръжени сили са изтласкали съветските войски от Змийския остров в Черно море. Това изказване беше отречено от Русия, която заяви, че изтеглянето на военните ѝ от острова е "жест на благосклонност ", с цел да покаже, че страната не пречи на напъните за разрешаване на износа на аграрни артикули.

Това става малко, откакто назначен от Москва чиновник в Запорожка област сподели, че пратка зърно е напуснала украинския пристанищен град Бердянск, който е под съветски надзор.

Контролът над Змийския остров, ситуиран на към 40 километра от брега на Украйна, разреши на Русия да овладее морските пътища, водещи до и от Одеса, главното пристанище на Украйна за експорт на зърно.

Островът се трансформира в знак на съпротивата за Украйна, когато граничарите, ситуирани на него, отхвърлиха съветските претенции да се предадат или да умрат. Затова връщането му под украински надзор се преглежда като огромна победа за Киев.

“Няма повече съветски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа “, написа в Туитър Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Туитът му беше съпроводен от фотография на острова, от който се издига черен пушек.

Руското Министерство на защитата удостовери, че неговите войски са напуснали острова, който беше употребен като аванпост за доставка на противокорабни и зенитни ракети, както и на радарни системи за военните си. Москва обаче твърди, че изтеглянето е станало, откакто бойци, ситуирани там, са направили всички отговорностите, които са им били предоставени.

Русия дефинира този ход като “жест на благосклонност ”, с цел да показва, че страната не пречи на напъните за разрешаване на износа на селскостопански артикули.

По-рано същия ден Евгений Балицки, началник на назначената от Москва администрация в Запорожкия район, заяви в Телеграм, че търговски транспортен съд със 7000 тона зърно е напуснал Бердянск за “приятелски страни “. Той обаче не даде повече детайлности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР