Украйна обяви днес, че ще подготви свързване с електрозахранващата мрежа

...
Украйна обяви днес, че ще подготви свързване с електрозахранващата мрежа
Коментари Харесай

Украйна подготвя повторно свързване на Запорожката АЕЦ с електрическата мрежа

Украйна разгласи през днешния ден, че ще приготви свързване с електрозахранващата мрежа на страната на своята Запорожка АЕЦ, прекратено предходния ден, съобщи Франс прес. Централата е под съветска окупация и бе подложена на обстрел.

„ В ход е подготвителна работа за наново свързване на два блока на Запорожката АЕЦ “, която е най-голямата в Европа, заяви в Телеграм " Енергоатом ", украинският държавен оператор на четирите украински атомни електроцентрали. Според " Енергоатом " далекопровод, доставяща електрическа енергия от централата на украинската енергийна мрежа " е бил ремонтиран ". В момента централата се зарежда от друга ремонтирана линия на украинската електрическа мрежа, сподели операторът, като в същото време подсигурява, че оборудването и системите за сигурност на оборудването работят обикновено.

Украйна разгласи през вчерашния ден, че Запорожката АЕЦ е била " изцяло изключена " от електрическата мрежа " за първи път в историята си ", откакто електропроводите са били развалени.

Седмици наред Москва и Киев взаимно се упрекваха за няколко обстрела, ориентирани против централата, които породиха опасения от нуклеарна злополука.

Организация на обединените нации прикани за основаването на демилитаризирана зона към централата, с цел да се подсигурява нейната сигурност и да се разреши изпращането на интернационална инспекционна задача.

Инспекторите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) се чакат в централата " идната седмица ", сподели нощес съветничката на украинския министър на енергетиката Лана Зеркал, представена от медиите. „ Дори руснаците да са приели задачата да пътува през украинска територия, те изкуствено основават спънки, с цел да не може задачата да доближи до това оборудване “, сподели тя. Зеркал сподели пред украински медии, че сега се уреждат логистични въпроси, с цел да може екипът на МААЕ да посети Запорожката АЕЦ.

Запорожката АЕЦ има шест реактора, всеки с мощ 1000 мегавата. Тя беше завзета съветските войски през март.

Запорожката АЕЦ работи в естествен режим и цялостно изключване на централата не е имало, съобщи през днешния ден ръководителят на назначената от Русия администрация на град Енергодар Александър Волга, представен от ТАСС. " Пълно изключване на Запорожката АЕЦ, както твърди (украинският президент Володимир) Зеленски не е имало. Имаше единствено спешна изключителна обстановка, която беше овладяна от автоматизираната отбрана на централата. В момента Запорожката АЕЦ работи обикновено ", сподели Волга за съветския " Първи канал ".

Изданието " Запорожски вестник " заяви през вчерашния ден, че в Мелитопол, Енергодар и други обитаеми места в Запорожка област е изключен токът поради обстрел от украинска страна на Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ. От обстрела се е запалило поле и това е довело до късо съединяване в подстанция. Ръководителят на назначената от Русия администрация на намиращата се под контрола на съветските сили част от Запорожска област Евгений Балицки заяви, че незабавно след потушаването на пожара един от реакторите на централата още веднъж е бил включен. Балицки добави, че са осъществени действия за възобновяване на електрозахранването в Запорожска област и включването на втория изключен от мрежата реактор на централата. Той заяви също, че електрозахранването на всички градове и региони в региона е възобновено.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР