Украйна обвини руските войски, че са ударили психиатрична болница в

...
Украйна обвини руските войски, че са ударили психиатрична болница в
Коментари Харесай

Агресията към цивилни обекти продължава - руски войски удариха психиатрична болница в Изюм

Украйна упрекна съветските войски, че са блъснали психиатрична болница в региона на източния украински град Изюм, съобщи Ройтерс, като се базира на регионалния шеф на Харков Олег Синегубов, цигиран от Факти.бг. В изказване в чат приложението " Телеграм " Синегубов уточни, че по това време в болничното заведение е имало 330 души, някои от които приковани към инвалидни колички или неспособни да се движат. По думите му 73 души са били евакуирани.

Броят на жертвите се открива, добави той.

" Това е военно закононарушение против цивилни, геноцид против украинската нация ", сподели Синегубов.

Ройтерс към този момент не може да удостовери посредством самостоятелен източник изнесената информация за регион, в който се оповестява за яростни боеве още от първия ден на нахлуването на съветските войски в Украйна на 24 февруари. Русия отхвърля да атакува цивилни в границите на по този начин наречената от нея " специфична интервенция " за разоръжаване и " денацификация " на Украйна.

Нападението, за което се оповестява, последва бомбардировка на болница в Мариупол в сряда, при която съгласно украинските управляващи са починали трима души, в това число дете.

Русия съобщи, че ще проверява случая, само че някои публични представители отхвърлиха известията за него като " подправени вести ".

Отделно Синегубов заяви, че съветските войски са обстрелвали жилищни региони на Харков 89 пъти в границите на денонощие, само че добави, че няма заплаха за жителите, откакто е бил ударен институт с нуклеарна лаборатория в него.

Вчера консултант в украинското вътрешно министерство съобщи, че съветски самолети са бомбардирали институт в Харков, в който има пробен нуклеарен реактор.

" Засега няма опасност за гражданското население ", сподели Синегубов във видеопослание.

Всички украински атомни електроцентрали работят устойчиво, само че личният състав на Запорожката АЕЦ е подложен на " психически напън " на работното си място, откакто съветските войски я превзеха, съобщи украинската държавна ядреноенергийна компания " Енергоатом ".

Радиационните равнища във всички централи остават непроменени, добави тя.

Харков е подложен на яростен обстрел от съветските войски, съобщи в излъчено онлайн по малкия екран изявление кметът на града Игор Терехов. Той добави, че 48 учебни заведения са разрушени.

" Към днешна дата 48 от учебните заведения в града са разрушени ", сподели той. Мирновременното население на Харков е към 1,4 милиона души.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР